Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.

Η συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένη για τις 21.15. Παρούσα θα είναι και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να είπε στους ομολόγους του -σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios- ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή ακόμη και σήμερα Δευτέρα.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται πιθανή κλιμάκωση της κρίσης.