Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γεγονός που εντείνει τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Φυσικά η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται ως προάγγελος επίθεσης από το Ιράν στο Ισραήλ. Μάλιστα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι αυτοί θα συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες, αν και κανείς δεν γνωρίζει το πότε.

«Δε θέλουμε κλιμάκωση, αλλά πρέπει να τιμωρηθεί το Ισραήλ»

Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περιφερειακές εντάσεις, όμως πιστεύει πως χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ ώστε να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά το φόνο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».

Η Τεχεράνη και οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως σκότωσε τον Χανίγια στις 31 Ιουλίου. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη.

Δύο νεκροί στο Λίβανο από επίθεση του Ισραήλ

Το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σήμερα στον νότιο Λίβανο, μερικές ώρες μετά τον βομβαρδισμό από την φιλοϊρανική Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Η ανταλλαγή πυρών έγινε ενώ εντείνονται οι φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη, με το Ιράν και τους συμμάχους του να ορκίζονται ότι θα απαντήσουν στις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, που αποδίδονται στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι «δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εχθρικό πλήγμα» στο Μάις αλ-Τζαμπάλ, ένα χωριό στα σύνορα με το Ισραήλ. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI) μετέδωσε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν «διασώστης της ένωσης Αλ-Ρισάλα» που σχετίζεται με το κίνημα Αμάλ, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Διασώστης της οργάνωσης αυτής, ο Άλι Αμπάς, δήλωσε ότι ο συνάδελφός του πήγε με μοτοσικλέτα στην περιοχή μαζί με ένα ακόμα πρόσωπο για να περιθάλψει ενδεχομένως θύματα, όταν συνέβη το δεύτερο χτύπημα.

Το Μάις αλ-Τζαμπάλ, σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ, έχει υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από την αρχή του πολέμου πριν από σχεδόν δέκα μήνες και έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του.