Οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η ισλαμιστική οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας πρακτικά έχουν παγώσει και δεν θα επαναληφθούν πριν εξαπολύσει το Ιράν την επίθεσή του κατά του Ισραήλ, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι με γνώση του ζητήματος.

Όπως είπαν στους Times of Israel, οι συνομιλίες δεν θα αρχίσουν ξανά μέχρι να οριστεί και αντικαταστάτης του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς που δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη κατά τα φαινόμενα από το Ισραήλ.

Η επίθεση του Ιράν μπορεί να λάβει χώρα ακόμη και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ο νέος ηγέτης της οργάνωσης θα γίνει γνωστός επίσης εντός των ημερών.

Παρά ταύτα, η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς περιπλέκει πολύ περισσότερο τα πράγματα για τους Αμερικανούς, Αιγύπτιους και Καταριανούς διαπραγματευτές που μεσολαβούν μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση η Χαμάς δεν φαίνεται να βιάζεται να επιστρέψει στις συνομιλίες πριν οριστεί ο αντικαταστάτης του Χανίγια.

Από τους περίπου 240 ομήρους που κρατούσε η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας υπολογίζεται ότι παραμένουν όμηροι λίγο περισσότεροι από 100. Οι υπόλοιποι έχουν απελευθερωθεί ή δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς και γνωρίζουμε ότι έχει επιστραφεί στο Ισραήλ η σορός τους.

Ένας αριθμός ομήρων θεωρείται ότι δεν είναι πια στη ζωή, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για αυτό.

Μεταξύ τους είναι ο μόλις πέντε ετών Άριελ Μπίμπας που απήχθη με άλλα μέλη της οικογένειάς του από το κιμπούτς Νιρ Οζ. Οι συγγενείς γιόρτασαν τη Δευτέρα τα γενέθλια του περιμένοντας νέα για την τύχη του, παρά το ότι η Χαμάς δηλώνει ότι το παιδί δεν ζει πια.

Το Ιράν συγκαλεί τις ισλαμικές χώρες

Εν τω μεταξύ το Ιράν κινείται και στο διπλωματικό πεδίο.

Για την Τετάρτη συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας προκειμένου να συζητηθεί η δολοφονία του Χανίγια και η αντίδραση της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τον Guardian, στη συνάντηση η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να πείσει τα αραβικά έθνη να την υποστηρίξουν καθώς σχεδιάζει αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Το Ιράν και ομάδες που πρόσκεινται σε αυτό, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.
Και όμως, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, το Ιράν δεν επιθυμεί να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, αλλά πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρήσει το Ισραήλ για να αποτρέψει περαιτέρω αστάθεια.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, αλλά αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής απέναντι στον τυχοδιωκτισμό του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Νασέρ Κανάνι, για να προσθέσει ότι η δράση της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Κάλεσε δε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να εκπληρώσει το καθήκον της να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή.