Ο διπλωματικός πυρετός για την αποφυγή γενικευμένης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται. Η NOTAM που εξέδωσε το Ιράν φαντάζει ως την είσοδο στην τελική ευθεία πριν η Τεχεράνη απαντήσει στο Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Παζεσκιάν.
Το Ισραήλ από τη μεριά του, τόσο με δηλώσεις αξιωματούχων όσο και με δημοσιεύματα στον Τύπο, εμφανίζεται προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια επίθεσης, αν και η κυριάρχη αντίληψη είναι ότι το Ιράν θα κάνει κάτι ανάλογο με την επίθεση του Απριλίου.
Τότε η Τεχεράνη εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών και πυραύλων που έδειξαν την ικανότητά της να πλήξει το Ισραήλ αλλά επέλεξε να μην προβεί σε κάποιο χτύπημα, αποφεύγοντας έτσι μία περιφερειακή κλιμάκωση.
Επείγουσα δράση για την αποφυγή της κλιμάκωσης ζητά ο ΟΗΕ
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω φόβων για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του από τη πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς μια αποκλιμάκωση», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθησή της σε μια άβυσσο με ακόμα πιο τρομερές συνέπειες για τους αμάχους», πρόσθεσε.
Προετοιμασία για ακραία σενάρια
Το κατεστημένο ασφαλείας προετοιμάζεται για μια σειρά από ακραία σενάρια, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε βάσεις των IDF σε πρωτοφανή κλίμακα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους που κυμαίνονται από εθνικές υποδομές μέχρι τα βόρεια σύνορα, τη Χάιφα και ακόμη και το Τελ Αβίβ, αναφέρει σε άρθρο της η Jerusalem Post που σπεύδει να καθησυχάσει το ισραηλινό κοινό.
«Οι IDF διαθέτουν ενεργά αμυντικά συστήματα που είναι από τα καλύτερα στον κόσμο – Iron Dome, Magic Wand και τα συστήματα Arrow 2 και 3. Οι περισσότεροι πολίτες της χώρας έχουν χώρους που προστατεύονται από πυραύλους και ρουκέτες.
Σε περίπτωση επίθεσης, οι IDF διαθέτουν συντριπτική, ακριβή και εκτεταμένη ικανότητα πυρός. Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ είναι εκπαιδευμένη και βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του Ναυτικού».
«Δε θέλουμε κλιμάκωση, αλλά πρέπει να τιμωρηθεί το Ισραήλ»
Το Ιράν δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περιφερειακές εντάσεις, όμως πιστεύει πως χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ ώστε να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά το φόνο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.
«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.
Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».
Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».
Η Τεχεράνη και οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ πως σκότωσε τον Χανίγια στις 31 Ιουλίου. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη.