Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μολυσμένος με E.coli ο Σηκουάνας – Αρρωσταίνουν αθλητές

Στον Σηκουάνα απαγορευόταν το κολύμπι εδώ και έναν αιώνα και μέχρι πριν λίγες εβδομάδες - Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα νερά του ποταμού - Πώς έχει επηρεαστεί η διεξαγωγή αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Τα οργανωτικά προβλήματα αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τεράστια, με μεγαλύτερο όλων τον Σηκουάνα που επελέγη να φιλοξενήσει αγώνες τριάθλου και μαραθώνιας κολύμβησης, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί -όπως όλα δείχνουν- η καταλληλόλητα του νερού.

Αθλητές που κάνουν εμετό. Αθλητές που κολυμπούν και νιώθουν πράγματα να τους αγγίζουν. Αθλητές που παθαίνουν γαστρεντερικές λοιμώξεις, αρρωσταίνουν, αποσύρονται από αγωνίσματα για τα οποία προετοιμάζονταν χρόνια. Αθλητές που κάνουν κάτι που δεν θα έκανε κανένας άλλος άνθρωπος στον πλανήτη, αυτή τη στιγμή: Βουτούν στον ποταμό Σηκουάνα.

Στο νοσοκομείο αθλήτρια

«Προπονείσαι γι’ αυτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια και προσπαθείς να έρθεις στο απόγειο της κατάστασής σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τότε η ποιότητα του νερού τα αλλάζει όλα. Αυτό δεν είναι ωραίο», δήλωσε Δανός αθλητής.

Η Κλερ Μισέλ, αθλήτρια του Βελγίου στο τρίαθλο, η οποία αγωνίστηκε την Τετάρτη, προσβλήθηκε από το εντεροαιμοραγικό βακτηρίδιο E. coli και νοσηλεύτηκε.

Αυτό οδήγησε την Ολυμπιακή ομάδα τριάθλου του Βελγίου να αποσυρθεί από τη μεικτή σκυταλοδρομία.

Την ίδια στιγμή, η ελβετική ομάδα κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Άντριεν Μπρίφορντ, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω ασθένειας και συγκεκριμένα, στομαχικών διαταραχών.

Ο επικεφαλής γιατρός των Ελβετών σημείωσε ότι δεν είναι σαφές αν η μόλυνση του αθλητή σχετίζεται με την ποιότητα του νερού του Σηκουάνα.

Οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας του Παρισιού, τόνισαν ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας προκάλεσαν αύξηση των βακτηριδίων E. coli στον ποταμό, λόγω υπερχείλισης του παλαιού αποχετευτικού δικτύου της πόλης.

«Κύριο μέλημα η υγεία των αθλητών»

Την ώρα που οι προπονήσεις των αθλητών αναβάλλονται η μία μετά την άλλη και το πρόγραμμα αλλάζει μέρα με τη μέρα μετά από συνεχόμενες μετρήσεις, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως πάνω από όλα μπαίνει η υγεία των αθλητών.

«Η υγεία των αθλητών είναι το κύριό μας μέλημα. Ευτυχώς, χάρη στις καλές καιρικές συνθήκες, διοργανώσαμε με επιτυχία τους αγώνες τριάθλου, υπό καλές συνθήκες και ελπίζουμε, πραγματικά, ότι αν αποδειχθεί ότι υπάρχει μόλυνση θα είναι μια μεμονωμένη περίπτωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών.

Ο Σηκουάνας είναι ένας ακραία βρόμικος ποταμός στον οποίο απαγορευόταν το κολύμπι εδώ και έναν αιώνα και μέχρι πριν λίγες εβδομάδες. Τι μπορεί να άλλαξε, ακόμα και με διαδικασίες καθαρισμού ενάμιση δισεκατομμυρίου; Τίποτα, ή έστω λίγα και παροδικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.