Νόα Λάιλς: Από όγδοος στα μισά, πρώτος στο φινάλε – Η απίθανη κούρσα του

Ούτε ο ίδιος ο χρυσός ολυμπιονίκης των 100μ., Νόα Λάιλς, πίστευε ότι είχε προλάβει τον Τζαμαϊκανό Τόμπσον, περνώντας πρώτος τη γραμμή τερματισμού - Η καθυστερημένη εκκίνηση και το εντυπωσιακό φίνις στα τελευταία 30 μέτρα - Τι είχε μέσα το τυχερό σακίδιό του.

Ο Νόα Λάιλς το φωνάζει εδώ και ένα χρόνο πως είναι ο «εκλεκτός» για να σηκώσει το βάρος των σπριντ. Πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου ήταν αρκετά, η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο, του Λάιλς από τον Τζαμαϊκανό Κισέιν Τόμπσον.

«Μετά τον αγώνα θα είμαι ειλικρινής, τον πλησίασα (σ.σ. τον Τόμπσον) και του είπε «νομίζω πως το έχεις αυτό», παραδέχθηκε ο Λάιλς στις πρώτες του δηλώσεις. «Βρισκόταν εκεί έξω στη διαδρομή 4 και εγώ ήμουν στην 7, δεν μπορούσα πραγματικά να δω τι γινόταν, οπότε έπρεπε να τα δώσω όλα και κάτι μου έλεγε πως έπρεπε να ρίξω το στήθος μου μπροστά στον τερματισμό».

Ο Λάιλς ήταν τελευταίος στα 30 μέτρα και η μοναδική φορά που προηγήθηκε ήταν στα τελευταία βήματα. Θέμα σωστού timing. Και οι δύο τερμάτισαν με χρόνο, 9.79 δευτερόλεπτα.

Ήταν κάποτε το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε κάνει ο Μορίς Γκριν στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας το 1999. Στη συνέχεια ήρθε ο Γιουσέιν Μπολτ και τα ισοπέδωσε όλα. Ακόμα φαίνεται πως δεν είναι η ώρα για να απειληθεί το 9.58 που είχε κάνει στον τελικό των 100μ., στο Βερολίνο το 2009.

Ο Τόμπσον κόλλησε

O Τόμπσον είναι ο κάτοχος της καλύτερης εφετινής επίδοσης με 9.77 δευτερόλεπτα. Η ήττα όμως ήρθε στο μοναδικό αγώνα που είχε σημασία. «Κόλλησε» στο τέλος την ώρα που ο Λάιλς άνοιγε το διασκελισμό του όπως κάνει πάντοτε στο δεύτερο μισό του αγώνα.

«Δέχομαι το αποτέλεσμα και προχωράω. Είμαι ευγνώμων, ξέρω πως δεν μου φαίνεται γιατί δεν είμαι το ίδιο εκφραστικός με τον Νόα. Είμαι ευτυχισμένος. Γνωρίζω πως στην Τζαμάικα θα ήθελαν να με δουν να παίρνω το χρυσό μετάλλιο. Όλοι αγαπούν τους νικητές. Θα ήθελα να είμαι ο νικητής», είπε ο Τόμπσον.

Ο Λάιλς θέλει τέσσερα χρυσά

Ο Λάιλς ήθελε τέσσερα χρυσά μετάλλια στο Παρίσι για να κάνει κάτι που δεν κατάφερε ο Μπολτ, θεωρείται ωστόσο απίθανο να συμπεριληφθεί στην αμερικανική ομάδα στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ. Επόμενος σταθμός είναι ο προκριματικός των 200μ.

Το χάλκινο μετάλλιο στο 200άρι που είχε κερδίσει στο Τόκιο, όταν πήγαινε φουλ για το χρυσό μετάλλιο το έφερε μαζί του στο Παρίσι και το κουβαλάει στο σακίδιο της πλάτης του! «Πήρα ενέργεια όταν το έπιασα στα χέρια μου. Αυτό το μετάλλιο είναι το κίνητρο μου για να μην βολευτώ, το αγαπημένο μου χρώμα είναι το χρυσό!».

Η κούρσα των 9 δευτερολέπτων

Πολλοί λένε πως δεν υπάρχουν χαρισματικοί σπρίντερ, πως όλες οι μεγάλες προσωπικότητες του στίβου βρίσκονται (κυρίως) στα άλματα, στα εμπόδια, στις ρίψεις και στις μεσαίες αποστάσεις.

Οι οκτώ αθλητές του τελικού των 100 μέτρων πάντως τερμάτισαν όλοι σε χρόνο κάτω των 10 δευτερολέπτων με τον Φρεντ Κέρλι να είναι τρίτος και να είναι απογοητευμένος με το 9.81, ενώ φάνηκε ότι δεν έχει τελειώσει η καριέρα του Ιταλού Μαρσέλ Τζέικομπς, του χρυσού Ολυμπιονίκη στο 100άρι στο Τόκιο από τον τρόπο που έτρεξε στο πρώτο μισό της κούρσας.

Δεν θα μείνει στην ιστορία ως «η κούρσα του αιώνα», αλλά αφήνει υποσχέσεις για τον επόμενο μεγάλο τελικό των 100 μέτρων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2025 στο Τόκιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.