Ο Δήμαρχος παρουσίασε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης, δίνοντας έμφαση σε δύο σπουδαία μνημεία: το Κάστρο Ηγουμενίτσας και το ΞΕΝΙΑ. Ο Δήμος σχεδιάζει τη λειτουργία αναψυκτηρίου στο κτήριο της Δεξαμενής στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου, με την Υπουργό να δεσμεύεται για την αδειοδότηση.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το ΞΕΝΙΑ, το οποίο αποτελεί κεντρικό στοιχείο στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Το κτήριο, έργο του κορυφαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση λόγω της εγκατάλειψης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου για την επανάχρηση του χώρου, με την Υπουργό να συμφωνεί πλήρως.

Επιπλέον, συζητήθηκε η παραχώρηση του νέου Δημαρχείου Μαργαριτίου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για αποθήκες αρχαιολογικού υλικού και δημιουργία πολιτιστικών χώρων. Η Υπουργός συμφώνησε να εξεταστούν οι όροι της παραχώρησης για την καλύτερη αξιοποίηση του κτηρίου.

Τέλος, αναφέρθηκε η μελέτη ανάπλασης και διασύνδεσης των μνημείων του Μαργαριτίου, όπως το Κάστρο και το τζαμί, με στόχο τη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, καθώς και η ένταξη τοπικών εθίμων στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.