Η μελέτη υποβλήθηκε από την ΕΝΑΟΝ EDA, μια ιταλική εταιρεία που αντικαθιστά την ελληνική ΔΕΔΑ. Η εταιρεία έχει ακολουθήσει το πλάνο που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του τοπικού βουλευτή Γιάννη Τσίμαρη.

Τα έργα φυσικού αερίου είχαν σταματήσει για αρκετούς μήνες, αλλά ο στόχος είναι να ξεκινήσουν ξανά τον Σεπτέμβριο. Η καθυστέρηση οφείλεται στην αναμονή ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την παροχή διοικητικών και εποπτικών υπηρεσιών για την Ήπειρο. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε δύο φορές, αλλά η τρίτη προσπάθεια ήταν επιτυχής.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου με την κατασκευή του δικτύου Μέσης Πίεσης που θα συνδέει τη Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων και την περιοχή Ελεούσα με την πόλη των Ιωαννίνων. Ο στόχος είναι να τροφοδοτηθεί η πόλη των Ιωαννίνων με φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η βιομηχανική ζώνη θα τροφοδοτηθεί νωρίτερα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Ο διαγωνισμός για τις δύο εγκαταστάσεις LNG στη βιομηχανική ζώνη πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Επιπλέον, η Εταιρεία, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ολοκλήρωσε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τροφοδοσία απομακρυσμένων δικτύων διανομής με LNG.

Η ΕΝΑΟΝ EDA διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στη σύμβαση για το αρχικό έργο, ενώ εγκρίθηκε ένα νέο έργο με προϋπολογισμό περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του δικτύου στο νότιο τμήμα της περιοχής και τη σύνδεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η δημόσια διαβούλευση παρέχει την ευκαιρία στους πολίτες και τις τοπικές κοινότητες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για το νέο σταθμό LNG, που αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία και ανάπτυξη της περιοχής.