Νέο ρεκόρ στη θερμοκρασία: Ο Ιούλιος θερμότερος μήνας στην Ελλάδα από το 1960

Αρνητικό ρεκόρ θερμοκρασίας για το μήνα Ιούλιο - Ο θερμότερος μήνας από το 1960, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο Ιούλιος 2024 αναδείχθηκε ως ο θερμότερος μήνας, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, από τότε που υπάρχουν οι καταγραφές στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Ε.Α.Α, ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας στα χρονικά για τη χώρα μας.

Ο Ιούλιος 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα.

Στο παραπάνω διάγραμμα του Αστεροσκοπείου, παρουσιάζεται η μέση θερμοκρασία για τον μήνα Ιούλιο από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας.

Ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού κατέγραψε θερμοκρασίες ξεπερνώντας κατά +2.9 βαθμούς Κελσίου την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μαύρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +0.3 βαθμούς Κελσίου τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούλιο του 2012.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 4 χρόνια έχουν καταγραφεί οι 3 από τους 4 θερμότερους μήνες Ιουλίου για την Ελλάδα τα τελευταία, τουλάχιστον 80 χρόνια.

Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του Ιουλίου αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.5 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, ο Αύγουστος όπως δείχνουν οι πρώτες μέρες του τουλάχιστον, δε θα συνεχίσει το μοτίβο των υψηλών θερμοκρασιών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.