Φωτιά: Η μάχη των δακοκομάντο με τις φλόγες στην Εύβοια και η χρήση αντιπύρ

Ένα βίντεο που κόβει την ανάσα έδωσαν στη δημοσιότητα οι δασοκομάντος της χώρας μας και αποτυπώνει τη μάχη τους με τις φλόγες στην Εύβοια - Γιατί χρησιμοποίησαν αντιπύρ

Μεγάλες μάχες με τις φλόγες έχουν δώσει οι πυροσβέστες στη χώρα μας από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα. Ειδικά οι δύο μεγάλες φωτιές στην Εύβοια χρειάστηκαν τεράστια προσπάθεια για να μην εξαπλωθούν και να μπορέσουν να περιοριστούν.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ανάμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ρίχτηκαν στη μάχη ήταν και ομάδες της ΕΜΟΔΕ. Οι δασοκομάντος, όπως έχουμε συνηθίσει να τους λέμε, ανέβασαν ένα βίντεο που δείχνει μέρος της μάχης που έδωσαν.

Μάλιστα, φαίνεται να κάνουν χρήση αντιπύρ για να εμποδίσουν έτσι τη φωτιά να εξαπλωθεί και να καταφέρουν να την περιορίσουν.

Τι είναι το αντιπύρ;

Πρόκειται ουσιαστικά για την ελεγχόμενη πρόκληση φωτιάς από τους πυροσβέστες. Δημιουργείται σε πορεία αντίθετη προς το μέτωπο της πυρκαγιάς με στόχο να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσής της.

Πότε επιτρέπεται η χρήση του;

Η νομοθεσία της χώρας μας επιτρέπει τη χρήση του σε τρεις περιπτώσεις.

  • Η πυρκαγιά δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλα μέσα και συντρέχει επείγουσα ανάγκη αποτροπής κοινού κινδύνου για πρόσωπα, πράγματα ή το φυσικό περιβάλλον.
  • Κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαία η εφαρμογή της μεθόδου από τον Επικεφαλής του Συμβάντος στον τόπο της πυρκαγιάς.
  • Διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή κατά περίπτωση επαρκών δυνάμεων υποστήριξης.

Δείτε το βίντεο των ανδρών της ΕΜΟΔΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.