10ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας: Μια Γιορτή Παράδοσης και Γαστρονομίας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, το οποίο διοργανώθηκε στην Πολυθέα Ηρακλείου από πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης.

Το φεστιβάλ, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός, πραγματοποιήθηκε με τη διαχρονική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, του Τοπικού Συμβουλίου και της Ενορίας Πολυθέας.

Η Γαστρονομία στο Επίκεντρο

Η φετινή διοργάνωση ανέδειξε τα μινωικά φαγητά, τα κρητικά προϊόντα και την αυθεντική κρητική κουζίνα ως πρότυπο της κρητικής διατροφής, προσελκύοντας πλήθος πολιτών στον χώρο πέριξ του Ιερού Ναού της Πολυθέας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα αρώματα και τις γεύσεις των παραδοσιακών φαγητών που μαγειρεύονταν επί τόπου από δεκάδες μέλη πολιτιστικών συλλόγων. Οι παλιές συνταγές αναβίωσαν, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάσουν μινωικά φαγητά και άλλες παραδοσιακές γεύσεις της κρητικής κουζίνας.

Παράδοση και Τέχνη

Το φεστιβάλ δεν περιορίστηκε μόνο στη γαστρονομία, αλλά ανέδειξε και την κρητική λαϊκή παράδοση. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την τέχνη της καλαθοπλεκτικής, της αγγειοπλαστικής, την παραδοσιακή καφενεία, την παλαιά προσκόμιση και τα χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα.

Σημαντικοί Ομιλητές και Παρουσιάσεις

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ανδρέα, την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Βασίλη Κεγκέρογλου, την Πρόεδρο του φεστιβάλ Λένα Ηγουμενάκη και άλλους τοπικούς παράγοντες. Η δημοσιογράφος Μαρία Καλλέργη παρουσίασε το πρόγραμμα, ενώ ο λέκτορας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Απλαδάς ήταν ο κεντρικός ομιλητής για την κρητική διατροφή.

Δραστηριότητες και Διασκέδαση

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μαγειρέματα και να γευτούν κρητικά παραδοσιακά φαγητά. Επίσης, οι νεότερες γενιές μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν την πανεροπλεκτική, την υφαντική με τον παραδοσιακό αργαλειό και την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο άρτος ο επιούσιος». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε και στην παιδική γωνίτσα, όπου δεκάδες παιδιά με την καθοδήγηση παιδαγωγών και γιαγιάδων από πολιτιστικούς συλλόγους έφτιαχναν παραδοσιακές συνταγές.

Το παραδοσιακό γιορταστικό κλίμα ενίσχυσαν τα μουσικά ακούσματα από το συγκρότημα του Γιώργου Γλυκοκόκκαλου και οι παραδοσιακοί κρητικοί χοροί που παρουσιάστηκαν από τον Λαογραφικό όμιλο «Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης». Εκατοντάδες επισκέπτες συμμετείχαν στους χορούς, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαράς και ενότητας.

Βραβεύσεις

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τις βραβεύσεις των συλλόγων για τις γεύσεις που παρουσίασαν και εγκρίθηκαν από την κριτική επιτροπή. Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι «Η Περιφέρεια στηρίζει διαχρονικά το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας, όπως και άλλες διοργανώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα κρητικά προϊόντα, την λαϊκή παράδοση, την κρητική κουζίνα και το πρότυπο της κρητικής διατροφής.»

Το 10ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας αποτέλεσε μια γιορτή της πλούσιας γαστρονομικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, φέρνοντας κοντά τους πολίτες και ενισχύοντας τη διατήρηση των παραδόσεων και τη μετάδοσή τους στις επόμενες γενιές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.