Μια βραδιά «από στόμα σε στόμα» για τη γαστρονομία της Μεσσηνίας

Με μια... νόστιμη εκδήλωση στο Πεταλίδι, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου μίλησαν για την ανάγκη επιστροφής στις παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

Μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του Λυκείου Πεταλιδίου Μεσσηνίας, στις 26 Ιουλίου 2024, αφιερωμένη στη μαγειρική τοπική παράδοση. Προσκεκλημένοι η κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, οι οποίοι στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης παρουσίασαν το νέο τους βιβλίο «Από στόμα σε στόμα». Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου, ο Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου και το Λύκειο Πεταλιδίου, ενώ συμμετείχαν και άλλοι Σύλλογοι της περιοχής, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Πανιπερίου, ο πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Σωτήρα» και οι Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου Πεταλιδίου.

Η όμορφη βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου κας Καρανικολοπούλου Χρυσούλας και του προϊσταμένου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, κ. Γεώργιου Δημόπουλου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου των κυρίων Μπαρμπαρίγου και Παπαλαζάρου  από τη Διευθύντρια του Λυκείου και πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, κα Γρουσουζάκου Δήμητρα,  η οποία έκανε αρχικά μία συνοπτική αναφορά στην τοπική ιστορία της περιοχής. Παρέμβαση στην παρουσίαση του βιβλίου έκανε και ο κύριος Γ. Βαλασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στους δύο συγγραφείς, οι οποίοι μίλησαν για το βιβλίο και εξήγησαν στο κοινό που είχε κατακλύσει το προαύλιο του σχολείου, την αγωνία και την ανησυχία τους να περισώσουν τις παραδοσιακές συνταγές ανά την Ελλάδα μέσω αυτού του βιβλίου και να προτρέψουν τον Νεοέλληνα να στραφεί στις πατροπαράδοτες υγιεινές τροφές με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων.

Μετά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου, η χορευτική ομάδα του Λυκείου Πεταλιδίου με την καθοδήγηση του καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Ιωάννη Κατσά, παρουσίασε παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς από την περιοχή, αλλά και από τους ιδιαίτερους τόπους καταγωγής των δύο συγγραφέων, ενώ στη συνέχεια οι δύο συγγραφείς είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από επιχειρήσεις της περιοχής και δέκα τοπικές παραδοσιακές συνταγές του Πεταλιδίου, μαγειρεμένες από τις κυρίες των Συλλόγων, συνομιλώντας μαζί τους για τα υλικά και τον τρόπο εκτέλεσης της συνταγής τους. Η διαδραστική και ξεχωριστή αυτή εκδήλωση έκλεισε με κεράσματα από τοπικά εδέσματα, τα οποία πρόσφεραν οι κυρίες των Συλλόγων στους παρευρισκομένους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.