«Πανεπιστήμιο ταυτισμένο με την ποιοτική εκπαίδευση»

- Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού μιλάει για τη φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου, τα προγράμματα του και τα σχέδια για την επόμενη ημέρα

Το γραφείο του προέδρου στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δρος Χριστόφορου Χατζηκυπριανού έχει θέα ακριβώς πάνω απο τη νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε πρόσφατα για να ενώσει το κτίριο της διοίκησης με το νέο κτίριο που φτιάχτηκε για να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες των Σχολών που αποτελούν σήμερα και το «δυνατό χαρτί» του: Ιατρικής, Οδοντιατρικής, καθώς και της νεοσύστατης Κτηνιατρικής. Η Οδοντιατρική Σχολή του μάλιστα είναι η μοναδική σήμερα στην Κύπρο, ενώ η ιατρική επιστήμη έφερε τους καθηγητές και τα προγράμματά του και στη Γερμανία, σε περίοδο μάλιστα με τις ανάγκες για τα συστήματα Υγείας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο αυξημένες και τη νέα τεχνογνωσία πολύτιμη. Παράλληλα βέβαια, το κυπριακό πανεπιστήμιο επίσης έχει κερδίσει φήμη με τη Νομική Σχολή, αλλά και την Ψυχολογία του. Με τις φήμες για εγκατάσταση παραρτήματος του μεγάλου κυπριακού Ιδρύματος στην Ελλάδα να πλησιάζουν προς υλοποίηση, το ενδιαφέρον για τα προγράμματα και την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του είναι έντονο. Για όλα αυτά, ο δρ Χατζηκυπριανού απάντησε στις ερωτήσεις του «Βήματος» σκιαγραφώντας ακόμη τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα του Πανεπιστημίου.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναπτυχθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Ποια είναι η φυσιογνωμία του σήμερα;
«Θα έλεγα ότι είναι ένα Πανεπιστήμιο ταυτισμένο με την ποιοτική εκπαίδευση, την καινοτομία υψηλής τεχνολογίας, τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία και την υψηλή απασχολησιμότητα των αποφοίτων του. Η επιτυχημένη πορεία του Πανεπιστημίου άλλωστε αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς όπως το QS TOP UNIVERSITIES (QS Stars University Ratings) που το αξιολόγησε πρόσφατα με την ανώτατη διάκρισή 5 αστέρων για τη συνολική του επίδοση. Επίσης, στην αξιολόγηση του 2024 των Times Higher Education Impact Rankings, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 101+ πανεπιστημίων στον κόσμο στην ποιοτική εκπαίδευση. Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σπουδάζουν περισσότεροι από 11.000 φοιτητές από 90 χώρες. Το Πανεπιστήμιο ανήκει εξ ολοκλήρου στην Galileo Global Education, που αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Η Galileo Global Education διαθέτει 54 ακαδημαϊκά ιδρύματα, με περισσότερες από 91 πανεπιστημιουπόλεις σε 13 χώρες με πάνω από 200.000 φοιτητές. Το μετοχικό κεφάλαιο της Galileo Global Education ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές όπως το Canadian Pension Plan και τη Γαλλική Τράπεζα Αναπτύξεως διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και τη συνεχή ανάπτυξη του Πανεπιστημίου».

Ποια η εμπειρία σας από τη λειτουργία του παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας;
«Το παράρτημα της Ιατρικής Σχολής μας στη Φρανκφούρτη αποτελεί σημείο αναφοράς. Μάλιστα, η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς είναι το πρώτο παράρτημα κυπριακού πανεπιστημίου που λειτουργεί εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο παράρτημα αυτό προσφέρεται το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής, το οποίο απονέμει ήδη το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία. Με αυτόν τον τρόπο, το παράρτημα εξελίσσεται σε ένα διεθνές κέντρο Ιατρικής και τελικά προωθεί πρωτοποριακές μεθόδους εκπαίδευσης στον τομέα της υγείας, της ιατρικής περίθαλψης, αλλά και της έρευνας στο πεδίο αυτό. Το ίδιο παράρτημα δε, είναι διαπιστευμένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιατρικής Εκπαίδευσης, τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κύπρου, και είναι εγκεκριμένο και από τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας. Και βέβαια οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ενεργά την ανάπτυξη του παρατήματος, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία του στο σύστημα Υγείας της χώρας, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Κάτι που πρέπει να πούμε ακόμη είναι ότι το παράρτημα – όπως και η Ιατρική Σχολή στη Λευκωσία – προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε νοσοκομεία πρότυπα σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ. Εχω την άποψη ότι το παράρτημα αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για τις ελληνικές αρχές στη δημιουργία αντίστοιχων παραρτημάτων στην Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη για να επαναλάβει την επιτυχία της Γερμανίας στην Ελλάδα αλλά και να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές στη μεγάλη μεταρρύθμιση που επιχειρείται για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστήμιων».

Πόσες Σχολές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου θα λειτουργήσουν στη χώρα μας και πότε σχεδιάζετε να ξεκινήσετε;
«Είμαστε έτοιμοι να καταρτίσουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη δημιουργία παραρτήματος στην Ελλάδα. Αναμένουμε την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών διαταγμάτων που θα διευκρινίσουν συγκεκριμένες πρόνοιες του νόμου, ώστε να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας. Να μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ ακόμη σε συγκεκριμένες Σχολές, καθώς τελική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος είναι απαραίτητη πριν κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία άδεια από το αρμόδιο υπουργείο για τη δημιουργία παραρτήματος, και οποιεσδήποτε άλλες αναφορές προκαλούν μόνο σύγχυση μεταξύ των φοιτητών, φοιτητριών και της κοινωνίας γενικότερα. Προχωρούμε πάντα με κριτήριο την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των κινήσεών μας στοχεύοντας στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εφόσον εγκαταστήσουμε παράρτημα στην Ελλάδα αυτό θα είναι ισάξιο με τις εγκαταστάσεις, τις υπηρεσίες και την ακαδημαϊκή αριστεία που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Εκτός από τη Γερμανία έχετε επεκταθεί και στην Κίνα;
«Ακριβώς. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάζεται με το Minjiang University για την παροχή προγραμμάτων που στοχεύουν στην ψηφιακή καινοτομία, στην τεχνολογία και στην έρευνα. Η προσφορά των προγραμμάτων σπουδών καθορίζεται βάσει συμφωνίας των δύο πανεπιστημίων και είναι πλήρως αναγνωρισμένα τόσο από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας καθώς και από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κύπρου. Τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρονται εξ ολοκλήρου στο Minjiang University στην Κίνα με τη μέθοδο της δικαιόχρησης και αποτελούν εξαιρετικό μοντέλο κινεζο-κυπριακής συνεργασίας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Και εδώ, το εγχείρημα έχει τη στήριξη των κυβερνήσεων Κύπρου και Κίνας στο ανώτατο επίπεδο και δέχεται ετησίως 300 φοιτητές, αποτελώντας σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για τις δύο χώρες. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο συνολικός αριθμός των φοιτητών στα προγράμματα θα υπερβεί τους 1.000. Να επισημάνω ότι η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών είναι από το 2019 Στρατηγικός Εταίρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Ακαδημία της Κίνας είναι το ανώτατο όργανο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και του πολιτισμού της χώρας».

Σε ερευνητικό επίπεδο;
«To ερευνητικό αποτύπωμα του Πανεπιστημίου αποτελεί για εμάς μια στρατηγική προτεραιότητα και αντικείμενο συνεχούς ανάπτυξης. Ενας αυξανόμενος αριθμός μελών του ακαδημαϊκού μας προσωπικού συντονίζουν ή συμμετέχουν σε μεγάλα ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας, καθώς και πολλούς άλλους χρηματοδοτικούς φορείς. Μεταξύ αυτών το ερευνητικό έργο SEMEDFIRE που συντονίζεται από το Κέντρο Αριστείας CERIDES και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής και υλοποιείται σε συνεργασία με το Imperial College London. Εδώ να προσθέσω τη συνεργασία του Πανεπιστημίου μας με το Cambridge University για την ερευνητική συμφωνία που στοχεύει στην επιτάχυνση της τεχνολογικής και χρηματοοικονομικής καινοτομίας στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.