Εσείς γνωρίζατε ότι οι βλεφαρίδες σας μπορούν να φιλοξενούν ακάρεα; Όσο ανατριχιαστικά και αν φαίνονται τα ακάρεα Demodex, που εποικίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, συνήθως δεν προκαλούν βλάβες καθώς αποτελούν φυσικό μέρος του μικροβιώματος του ανθρώπινου δέρματος.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορούν περιστασιακά να πολλαπλασιαστούν υπερβολικά, οδηγώντας στη δημιουργία κόκκινης ή λευκής γυαλάδας στο δέρμα.
Τα Demodex έχουν οκτώ πόδια και ζουν κυρίως στους θύλακες της τρίχας και τους λιπογόνους αδένες στο πρόσωπο, ιδίως γύρω από τις βλεφαρίδες, τα μάγουλα, το μέτωπο και τη μύτη.
Τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το σμήγμα, μια προστατευτική λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες μέσα στους πόρους, κοντά στο κάτω μέρος των θυλάκων των τριχών αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail.
Οι άνθρωποι συνήθως αποκτούν τα ακάρεα Demodex, συγκεκριμένα τα Demodex folliculorum και Demodex brevis, μέσω στενής σωματικής επαφής με άλλους ανθρώπους.
Συμπτώματα και διάγνωση
Τα ακάρεα Demodex brevis μπορούν να προκαλέσουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα healthline.com ερυθρότητα στο δέρμα, φολίδες και να κάνουν το δέρμα τραχύ ή σκληρό.
Αυτά τα ακάρεα είναι τόσο μικρά, που δεν θα καταλάβετε ότι τα έχετε, εκτός αν υποβληθείτε σε εξετάσεις. Στην πραγματικότητα, τα ραντεβού για διαγνώσεις demodex είναι σπάνια, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι τα έχουν. Οι άνθρωποι συχνά ανακαλύπτουν ότι έχουν demodex όταν υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις για άλλες δερματικές παθήσεις.
Για τη διάγνωση του D. brevis, ο γιατρός θα κάνει βιοψία σε μικρό δείγμα ιστού που λαμβάνεται από το δέρμα. Στη συνέχεια θα εξετάσει το δείγμα στο μικροσκόπιο για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν ακάρεα. Μπορεί επίσης να αναζητήσει τυχόν άλλα σημάδια δερματικής νόσου που μπορεί να προκαλούν συμπτώματα.