Βουτιά κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ρυθμό του παγκόσμιου ξεπουλήματος μετοχών αν και περιόρισαν τις απώλειες τους προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε  με πτώση 2,2% στις 486,79 μονάδες, υποχωρώντας από πτώση άνω του 3%, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος ανέκτησε λίγο έδαφος για να κλείσει 1% χαμηλότερα. Ωστόσο, όλοι οι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια τερμάτισαν στο κόκκινο, με τις μετοχές κοινής ωφέλειας και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να χάνουν  πάνω από 3%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 1,95% στις 17.317,58 μονάδες, ο βρετανικός FTSE με αρνητικό πρόσημο 2,04% στις 8.008,23 μονάδες και ο γαλλικός CAC40 με απώλειες 1,42% στις 7.148,99 μονάδες.

Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές η πτώση των αγορών σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ οφείλεται στο φόβο για ύφεση στις ΗΠΑ και ταχεία μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στην πρόσφατη γερακίσια στροφή της Τράπεζας της Ιαπωνίας στην κατάρρευση του “carry trade” του γεν, καθώς και τη συνεχιζόμενη επαναξιολόγηση του τεχνολογικού τομέα.

Ο δείκτης VIX, που μετρά την αναμενόμενη μεταβλητότητας της αγοράς, σημείωσε άλμα άνω του 100%  και βρέθηκε στο 64,06 κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Δευτέρας, προτού υποχωρήσει γύρω στο 35, που εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2020.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν απότομες απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει σχεδόν 1.000 μονάδες ή 2,5%, καθώς ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite υποχώρησε 2,6%.

Η πτώση σε Ασία ΗΠΑ

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ηγήθηκαν των πωλήσεων τη Δευτέρα. Οι ιαπωνικές μετοχές εισήλθαν σε πτωτική αγορά, με τον Nikkei 225 να χάνει 12,4% και να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα του από το 1987.

Ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε πτώση, σημειώνοντας πτώση 12,23%, ενώ οι βαριά εμπορικοί οίκοι, όπως οι Mitsubishi, Mitsui και Co, Sumitomo και Marubeni, σημείωσαν πτώση που ξεπέρασε το 14%.

Το γεν, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο, ενώ οι επενδυτές στρέφονται στα αμερικανικά ομόλογα ενισχύοντας τις τιμές τους

Στο μέτωπο των στοιχείων, η ζήτηση για υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο στο 52,5 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών που δόθηκαν τη Δευτέρα. Αντίστοιχα στοιχεία για την Ιταλία και την Ισπανία έδειξαν επίσης συνεχή ανάπτυξη στον τομέα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τους προηγούμενους μήνες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεύθερη πτώση 6,27% – «Χάθηκαν» 5,9 δισ. από την κεφαλαιοποίηση

Στη δίνη του παγκοσμίου sell-off βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε το αρνητικό κλίμα και το «ξεπούλημα» των μετοχών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω των μαζικών πωλήσεων ενώ χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγορά μειώθηκε σήμερα κατά 5,938 δισ. ευρώ.

Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ ήταν ο κύριος υπαίτιος για την κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς μετά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου της Παρασκευής.

Πηγή: ot.gr