Μέση Ανατολή: Πότε θα επιτεθεί το Ιράν στο Ισραήλ – Τι αναζητούν οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για την επίθεση που αναμένει να δεχτεί από Ιράν και Χεζμπολάχ - Η τρίτη χώρα που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο σε ενδεχόμενη επίθεση.

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή όπου η κατάσταση μοιάζει με ηφαίστειο πριν από την έκρηξη. Η νέα επίθεση της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ αντιμετωπίστηκε εύκολα από το Iron Dome.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αυτά είναι απλά μηνύματα πριν από τη βασική επίθεση. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να δώσει σίγουρες απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τα αντίποινα για τη δολοφονία των Χανίγια και Σουκρ.

Τα δεδομένα και τα ερωτήματα για την επίθεση του Ιράν

Όλοι οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις στην σκακιέρα από το Ιράν. Οι ελπίδες για να μην υπάρξει αντίδραση μάλλον συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες. Το θέμα είναι πώς θα αποφασίσει και πότε να απαντήσει.

  • Θα υπάρξει ταυτόχρονη επίθεση; Το ενδεχόμενο να δεχτεί μαζικά πυρά το Ισραήλ από Χεζμπολάχ, Χαμάς, Ιράν και Χούθι είναι ένα από αυτά που συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι οι Ιρανοί θα επιλέξουν αυτό το δρόμο.
  • Θα επιτεθεί μόνο του το Ιράν; Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το Ιράν θα επιλέξει να επιτεθεί μόνο του θέλοντας να κάνει και μια επίδειξη δύναμης προς το Ισραήλ στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς εχθρούς και φίλους στην περιοχή. Η δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη αποτέλεσε, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα και σημαντικό πλήγμα στο γόητρο της χώρας.
  • Πότε θα γίνει η επίθεση; Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το χτύπημα του Ιράν θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Δεν αποκλείεται ακόμα και τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη «φωτιά».

Τι ψάχνουν οι Αμερικάνοι στην περιοχή

Τις επόμενες ημέρες ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη η επίσκεψη του Μίκαελ Κουρίλα στην περιοχή και τώρα αποκτά μεγαλύτερη σημασία η επίσκεψη του στρατηγού των ΗΠΑ.

  • Τι θα επιδιώξει; Να μετρήσει τις συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή. Δίχως αμφιβολία η επίσκεψη στην Ιορδανία θα είναι κομβικό αφού και στην προηγούμενη επίθεση των Ιρανών στο Ισραήλ οι Ιορδανοί είχαν βοηθήσει σημαντικά.
  • Θα βοηθήσουν πάλι οι υπόλοιπες χώρες το Ισραήλ; Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κινητοποιήσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό χωρών που υπερασπίστηκε το Ισραήλ από την προηγούμενη ιρανική επίθεση, επειδή η δολοφονία του Χανίγια εντάσσεται στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονα αντι-ισραηλινά αισθήματα σε ολόκληρη την περιοχή.

Επίθεση με μαχαίρι στην ισραηλινή Χολόν

Σε δύο αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από επίθεση Παλαιστινίου με μαχαίρι στο κεντρικό Ισραήλ σήμερα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Η επίθεση έγινε σήμερα το πρωί κατά την ώρα αιχμής στην Χολόν, έξω από το Τελ Αβίβ. Ο δράστης μαχαίρωσε τα θύματα κοντά σε ένα πρατήριο καυσίμων και ένα πάρκο, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.

Δύο πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους, και δύο ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών.

«Ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε γρήγορα από έναν από τους αστυνομικούς μας στο σημείο και απετράπη μια ακόμα χειρότερη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Έλι Λεβί στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιδρομές

Το Σάββατο το Ισραήλ αντάλλαξε και πάλι πυρά με τη Χεζμπολάχ, πραγματοποίησε μια φονική επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έπληξε ένα σχολικό συγκρότημα στην πόλη της Γάζας σε μια επίθεση που η υπηρεσία πολιτικής άμυνας του εδάφους που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον 17 ανθρώπους.

Πολυάριθμα σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια εκτοπισμένων έχουν πληγεί σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, με το Ισραήλ να επιμένει ότι οι εγκαταστάσεις είχαν χρησιμοποιηθεί από μαχητές. Η Χαμάς αρνήθηκε ότι χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές για στρατιωτικές δραστηριότητες.

Ο Χανίγια κηδεύτηκε την Παρασκευή στο Κατάρ, όπου είχε την έδρα του. Το Ισραήλ, το οποίο κατηγορείται από τη Χαμάς, το Ιράν και άλλους ότι πραγματοποίησε την επίθεση, δεν την έχει σχολιάσει άμεσα. Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει από τη Χεζμπολάχ να χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ και να μην περιορίζεται πλέον σε στρατιωτικούς στόχους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.