Ιστορικές στιγμές ζει από το βράδυ του Σαββάτου η Αγία Λουκία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την Τζούλιεν Άλφρεντ. Η 23χρονη σπρίντερ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. το οποίο ήταν και το πρώτο της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σε οποιοδήποτε άθλημα.

Η Αγία Λουκία είναι ένα νησί που αριθμεί περίπου 184.000 κατοίκους και έχει έκταση 616 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθός της αρκεί να αναφέρουμε ότι υπάρχουν έξι ελληνικά νησιά τα οποία είναι μεγαλύτερα από εκείνη.

Το όνομά της οφείλεται στην Αγία Λουκία των Συρακουσών και σύμφωνα με το θρύλο πήρε αυτό το όνομα γιατί οι Γάλλοι ναυτικοί που την ανακάλυψαν έφτασαν σε αυτήν στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζει. Έτσι, επέλεξαν να δώσουν στο νησί το όνομά της προς τιμήν της.

Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Αγία Λουκία

  1. Οι πρώτοι αποδεδειγμένοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Αραουάκοι οι οποίοι προήλθαν από χώρες που βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Μάλιστα, εκείνοι είχαν ονομάσει το νησί «Iouanalao» δηλαδή, «Γη των ιγκουάνα».
  2. Το νησί είχε αποτυπωθεί σε χάρτη από το 1500, ωστόσο οι πρώτοι αποικιοκράτες έφτασαν σε αυτό το 1550. Μάλιστα, επρόκειτο για Γάλλους πειρατές οι οποίοι δημιούργησαν και στρατόπεδο εκεί, ενώ σχεδόν εξήντα χρόνια αργότερα έφτασαν σε αυτό και Άγγλοι. Εκείνοι ήταν που δημιούργησαν την πρώτη πόλη την οποία ονόμασαν Αγία Λουκία.
  3. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της ιστορίας της η Αγία Λουκία έχει υπάρξει αποικία τόσο των Γάλλων όσο και των Άγγλων. Πλήρη ανεξαρτησία απέκτησε πριν από μόλις 45 χρόνια. Για την ακρίβεια στις 22 Φεβρουαρίου του 1979. Το πολίτευμα της Αγίας Λουκίας με βάση το Σύνταγμα που είναι σε ισχύ από το 1979 είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία πλαίσια της Κοινοπολιτείας των Εθνών.
  4. Είναι ένα ηφαιστειογενές νησί και αυτός είναι ο λόγος που στο παρελθόν έχει πληγεί από αυτό. Τα μεγαλύτερα αξιοθέατά της είναι οι δύο ηφαιστειακοί κώνοι το Μεγάλο Πιτόν και το Μικρόν Πιτόν οι οποίοι αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2004.
  5. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Κάστρις στην οποία μένουν περίπου 60.000 κάτοικοι, δηλαδή το 1/3 του συνολικού πληθυσμού.
  6. Η πλειοψηφία των κατοίκων μιλά αγγλικά και μια τοπική διάλεκτο η οποία είναι επηρεασμένη από τα γαλλικά.
  7. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Ρωμαιοκαθολικοί αν και έχουν δημιουργήσει και δικά τους έθιμα.
  8. Η οικονομία στηρίζεται κυρίως στη γεωργία και στον τουρισμό. Η κύρια καλλιέργεια είναι οι μπανάνες. Η ενέργεια προέρχεται από θερμοδυναμικούς σταθμούς, ενώ για την παραγωγή της ενέργειας αξιοποιείται και η γεωθερμία. Η χώρα πλήττεται γενικά από ανεργία. Νόμισμα έχει το Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής.
  9. Σημαντική παράδοση αποτελεί το καρναβάλι της χώρας και το ετήσιο Φεστιβάλ Τζαζ, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1992 και προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
  10. Για πολλούς η Αγία Λουκία είναι ένας επίγειος παράδεισος με μαγευτικές παραλίες οι οποίες συνδυάζονται με εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα.

Δείτε ορισμένα από τα βασικά αξιοθέατα της Αγίας Λουκίας