Ώρα πανηγυρισμών, η Ελλάδα είναι στην 8άδα του κόσμου.

Ένα αποτέλεσμα περίμενε η Εθνική μπάσκετ για να επιστρέψει στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων μετά το 2008 στο Πεκίνο κι αυτό ήρθε το βράδυ του Σαββάτου. Αν και της βγήκε η ψυχή, η Σερβία νίκησε το Νότιο Σουδάν με την πολυπόθητη διαφορά των τουλάχιστον τριών πόντων (96-85) και χάρισε στην «επίσημη αγαπημένη» το τελευταίο εισιτήριο για τα νοκ άουτ στο Παρίσι.

Είναι η τέταρτη φορά που συμβαίνει σε ισάριθμες συμμετοχές (Ατλάντα, Αθήνα, Πεκίνο) και σε όλες η Ελλάδα κατετάγη πέμπτη. Ίσως είναι η ώρα η ιστορία να γραφεί από την αρχή.

Αντίπαλος της Εθνικής η Γερμανία

Το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη θα αντιμετωπίσει στο πρώτο χιαστί την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Ο αγώνας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη (6/8).

Με την παρέα του Σρούντερ, του Βάγκνερ και του Τάις η Ελλάδα έχει ανοικτούς λογαριασμούς από το Eurobasket 2022. Ήταν η ομάδα εκείνη που της στέρησε τότε την πρόκριση στην τετράδα μετά το 107-96. Επίσης του Βασίλη Σπανούλη κάτι του χρωστά η ιστορία από εκείνο το σουτ που βρήκε σίδερο κόντρα στους Αργεντινούς.

Η Σερβία δεινοπάθησε

Πάντως ο πυρετός ανέβηκε πολύ το Σαββατόβραδο στη Λιλ και το +11 των «όρλοβι» δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα τη διακύμανση ενός αγώνα που ήταν, ως το τελευταίο δίλεπτο, οριακών καταστάσεων. Το Νότιο Σουδάν έχει μπόλικο επιθετικό ταλέντο (Τζόουνς, Σαγιόκ, Όμοτ) και ζόρισε αρκετά τους Σέρβους.

Μόνο που αμυντικά δεν είχε λύσεις για την τριάδα των Μπογκντάνοβιτς (20 πόντοι, 6/9 τρίποντα, 8 ασίστ), Γιόκιτς (22 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 4 ασίστ) και Μίτσιτς (15 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ) έτσι ώστε ν’ αντέξει ως το φινάλε και να συνεχίσει στους Ολυμπιακούς. Πάλι καλά δηλαδή…

Τα ζευγάρια των προημιτελικών

ΗΠΑ – Βραζιλία
Γερμανία – Ελλάδα
Καναδάς – Γαλλία
Σερβία – Αυστραλία

Βάσει προγραμματισμού θα γινόταν κλήρωση για τον σχηματισμό του bracket, ωστόσο επειδή δεν θα μπορούσαν να αναμετρηθούν ομάδες του ίδιου ομίλου η Γερμανία τράβηξε την Ελλάδα και ο Καναδάς τη Γαλλία.