Φωτιά: Δύσκολη ημέρα η Κυριακή για την Πυροσβεστική με 60 πυρκαγιές

Μεγάλο πρόβλημα οι κεραυνοί από την αλλαγή του καιρού - Ποιες εστίες παραμένουν ενεργές και πόσες έχουν οριοθετηθεί - Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου για τη Δευτέρα - Ο απολογισμός του Βασίλη Κικίλια.

Δεκάδες φωτιές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της Κυριακής 4 Αυγούστου, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονταν σε εγρήγορση.

Νέο μέτωπο στην Εύβοια

Εκ νέου συναγερμός σήμανε στην Εύβοια, καθώς το απόγευμα ξέσπασε φωτιά στο Τραχήλι του δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από κεραυνό σε δασική έκταση. Το σημείο που καίνε οι φλόγες είναι δύσβατο σημείο.

Η Πυροσβεστική ενημέρωσει για την επί τόπου επιχείρηση 36 πυροσβεστών με 2 ομάδες πεζοπόρων της 4ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματων, 3 αεροσκαφών, 4 ελικοπτέρων και εθελοντών που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Συνδρομή παρέχεται από υδροφόρες ΟΤΑ.

Φωτιές σε Βοιωτία, Θέρμη, Φθιώτιδα, Ιωάννινα, Δερβενοχώρια

Αθροιστικά σε εξήντα ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα.

Από αυτές, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι 47 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο τους δηλαδδή, τη στιγμή που οι δυνάμεις κατάσβεσης αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας πολλές από αυτές ξέσπασαν ταυτόχρονα μετά το μεσημέρι. Αρκετές ήταν απόρροια κεραυνών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ενεργές εστίες μέσα σε χαράδρα στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε έκταση στην Κορομηλιά Δομοκού Φθιώτιδας.

Σχετικά με τις πυρκαγιές στην Βοιωτία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες στην Τανάγρα, την ώρα που η φωτιά στα Σκούρτα έχει οριοθετηθεί.

Φωτιά στον Δομοκό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή Κορομυλιά του Δήμου Δομοκού. Στο σημείο επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα για να περιορίσουν τη φωτιά.

Μήνυμα από το 112 έλαβαβ οι κάτοικοι της περιοχής.

Φωτιά στο Μαρκόπουλο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Βαραμπάς του Μαρκόπουλου Αττικής, στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Κικίλιας σχολίασε το πώς ένα drone εντόπισε επικίνδυνη εστία φωτιάς κοντά σε σπίτια, επιτρέποντας την άμεση επέμβαση του πυροσβεστικού αεροσκάφους το οποίο προχώρησε σε «χειρουργική ρίψη».

Συνοδεύοντας την ανάρτησή του με βίντεο που απεικονίζει το drone επάνω από την περιοχή ο υπουργός σημείωσε συνολικά: «Drone εντοπίζει σήμερα το πρωί επικίνδυνη σε εξέλιξη πυρκαγιά κοντά σε σπίτια στο Μαρκόπουλο Αττικής. Άμεσα έμφορτος τράκτορας που ήταν σε περιπολία πραγματοποιεί χειρουργική ρίψη μόλις 20 μέτρα από το έδαφος, σβήνοντας την κύρια εστία».

Ο ίδιος προχώρησε αργότερα σε απολογισμό, αναφερόμενος στο έργο των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια μιας πολύ απαιτητικής ημέρας.

Ο χάρτης επικινδυνότητας για τη Δευτέρα 5 Αυγούστου

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.