Η απότομη αύξηση τα στοιχημάτων για μείωση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ράλι στα ομόλογα, που πυροδοτήθηκε από την αποδυνάμωση των οικονομικών δεδομένων. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η Federal Reserve θα χρειαστεί να κινηθεί ταχύτερα στη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να αποτρέψει την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η εβδομάδα που πέρασε σηματοδότησε έντονες διακυμάνσεις στο επενδυτικό κλίμα: η απόφαση τη Fed την περασμένη Τετάρτη να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά  να ανοίξει το παράθυρο για μείωση τον Σεπτέμβριο , πυροδότησε ράλι στις αγορές και επενδυτική ευφορία, η οποία ωστόσο αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια: μόλις μία ημέρα μετά, τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας κλυδώνισαν τις αγορές, οι οποίες έλαβαν τη χαριστική βολή την Παρασκευή με την απογοητευτική αμερικανική ανεργία, που προκάλεσε ένα μαζικό sell-off που επεκτάθηκε και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγορές πλέον να προεξοφλούν πιο επιθετικές μειώσεις στα επιτόκια, και να έχουν αρχίσει ήδη να ακούγονται οι πρώτες επικρίσεις ότι η Fed άργησε και πάλι να αντιδράσει.

«Το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας λέει ότι η Fed έχει χάσει τη στροφή», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Tony Farren, διευθύνων σύμβουλος της Mischler Financial Group.

Τα στοιχήματα για τα ομόλογα

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι επενδυτές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής μιας νύχτας της Fed βλέπουν πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει φέτος τα επιτόκια κατά περίπου 120 μονάδες βάσης, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προέβλεπαν πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές, μειώθηκαν απότομα με τις αποδόσεις δύο ετών να φτάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του περασμένου έτους και τις αποδόσεις αναφοράς 10 ετών στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Τα τελευταία στοιχεία ενεργοποίησαν τον κανόνα Sahm

Η καμπύλη απόδοσης 2/10, η οποία αντιστρέφεται συνεχώς για περισσότερα από δύο χρόνια, βρισκόταν στο μείον 9 μονάδες βάσης,  – στο πιο κοντινό σημείο στη θετική στροφή από την έναρξη της αναστροφής. Στις τέσσερις τελευταίες υφέσεις, αυτή η καμπύλη είχε γίνει θετική λίγους μήνες πριν αρχίσει να συρρικνώνεται η οικονομία.

Ο κανόνας Sahm

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, σηματοδοτώντας μια απροσδόκητη επιδείνωση στην αγορά εργασίας που μέχρι στιγμής είχε δείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της Fed. Και σύμφωνα με αναλυτές, η αύξηση των δύο δέκατων της ποσοστιαίας μονάδας στο ποσοστό ανεργίας πυροδότησε τον λεγόμενο κανόνα Sahm, έναν ιστορικά ακριβή πρώιμο δείκτη ύφεσης.

Ο κανόνας, ο οποίος στοχεύει να επισημάνει την έναρξη της ύφεσης πιο γρήγορα από την τρέχουσα διαδικασία που χρονολογεί επίσημα τους οικονομικούς κύκλους, προσδιορίζει σήματα που σχετίζονται με την έναρξη μιας ύφεσης όταν ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του εθνικού ποσοστού ανεργίας αυξάνεται κατά 0,50 ποσοστιαία μονάδα ή περισσότερο σε σχέση με το χαμηλό της κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Την Παρασκευή ο δείκτης αυτός αυξήθηκε στις 0,53 ποσοστιαίες μονάδες.

«Αυτός ο κανόνας είναι εμπειρικός και κυριολεκτικά δεν απέτυχε ποτέ», δήλωσε σε σημείωμα ο Alfonso Peccatiello, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παγκόσμιας μακροεπενδυτικής στρατηγικής The Macro Compass. «Φυσικά «αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά οι αγορές είναι πλέον αναγκασμένες να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά το ενδεχόμενο της ύφεσης».

«Οι άνθρωποι σπεύδουν σε συναλλαγές ύφεσης», είπε. «Περάσαμε από το «Goldilocks» στην ύφεση σε μια εβδομάδα», αναφερόμενος στο σενάριο Goldilocks για χαμηλότερο πληθωρισμό και σταθερή ανάπτυξη που στήριξε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων φέτος.

ΠΗΓΗ: ot.gr