Μέση Ανατολή: Το Ιράν ψάχνει τους προδότες – Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται

Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησε το Ιράν με στόχο να βρει όσους βοήθησαν στη δολοφονία του Χανίγια - Σε κόκκινο συναγερμό το Ισραήλ - Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή.

Οι κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό του Ιράν επιβεβαιώνει το σενάριο ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια έγινε τελικά με βόμβα και όχι με κάποιο πύραυλο. Για αυτό το λόγο οι Ιρανοί εξετάζουν διεξοδικά την εσωτερική τους ασφάλεια και προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις.

Οι Αρχές του Ιράν αναζητούν τα κενά ασφαλείας που επέτρεψαν ένα τέτοιο χτύπημα στην Τεχεράνη και φυσικά τα άτομα που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει νέο δημοσίευμα των New York Times που επικαλούνται δύο Ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τα βασικά ερωτήματα για την έντονη αντίδραση του Ιράν

  • Γιατί αντιδρούν έτσι οι Ιρανοί: Η εγγύτητα του Χανίγια με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν -με τους δύο άνδρες να συναντώνται στην κατοικία του Χαμενεΐ λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία- θεωρείται ένα ξεκάθαρο πλήγμα στο γόητρο των Ιρανών. Ειδικά από τη στιγμή που η επίθεση έγινε στην Τεχεράνη.
  • Τι ψάχνουν να βρουν: Μια ξεχωριστή ομάδα πρακτόρων ανέκρινε ανώτερους αξιωματούχους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών με ρόλο στη φύλαξη της πρωτεύουσας. Έθεσε αρκετούς από αυτούς υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς.
  • Γιατί ψάχνουν ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματικούς: Προφανώς θεωρούν ότι κάποιοι από αυτούς δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ή βοήθησαν κιόλας στην επίθεση. Άλλωστε, η είδηση των σαρωτικών συλλήψεων ήρθε αφού οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι «το εύρος και οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού ερευνώνται και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω».

Σαρωτικοί έλεγχοι και αλλαγή πρωτοκόλλων ασφαλείας

«Αυτή η παραβίαση της ασφάλειας απαιτεί διαφορετικές πολιτικές και στρατηγικές- μπορεί να είναι η σύλληψη κατασκόπων εάν υπήρξε διείσδυση, ή αντίποινα εάν η επιχείρηση διεξήχθη από το εξωτερικό, ή ένας συνδυασμός και των δύο», δήλωσε ο Sasan Karimi, πολιτικός αναλυτής στην Τεχεράνη, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Για αυτό το λόγο οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό αναζητώντας να βρουν απαντήσεις με κάθε πιθανό τρόπο. Ήδη εξέτασαν σχολαστικά τον ξενώνα όπου έγινε η δολοφονική επίθεση στον Χανίγια και πήραν υλικό από τις κάμερες.

Στο επίκεντρο των ερευνών έχει μπει και το προσωπικό, ενώ έγινε έλεγχος για πιθανούς υπόπτους και στη λίστα όσων έχουν επισκεφτεί το Ιράν το τελευταίο διάστημα. Στα αξιοσημείωτα ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα των New Yorke Times το Ιράν πιστεύει ότι μέλη της ομάδας δολοφόνων της Μοσάντ βρίσκονται ακόμη στη χώρα και στόχος τους είναι να τους συλλάβουν.

Την ίδια ώρα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης σημείωσε ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας είχαν αναθεωρηθεί πλήρως τις τελευταίες δύο ημέρες για τους ανώτερους αξιωματούχους. Όλα αυτά ενώ φυσικά εξετάζουν και τα αντίποινα.

Ενισχύουν τις δυνάμεις τους οι ΗΠΑ

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Την 13η Απριλίου, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.