Μέση Ανατολή: Τι έδειξαν οι έρευνες για τη δολοφονία Χανίγια – Ο ρόλος της Μοσάντ

Ιρανούς πράκτορες φέρεται να στρατολόγησε η Μοσάντ για να φτάσει στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια - Οι Ιρανοί περιμένουν δυνατό χτύπημα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ.

Οι μαζικές συλλήψεις που πραγματοποιούν οι Αρχές του Ιράν φαίνεται ότι έχουν ξεκάθαρο στόχο. Να βρουν τους συνεργούς όσων σκότωσαν τον Ισμαήλ Χανίγια. Σύμφωνα με την Telegraph η Μοσάντ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, προσέλαβε Ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά στον ξενώνα.

Μάλιστα το δημοσίευμα έχει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δράσης όσων πραγματοποίησαν τη δολοφονία. Το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Ισμαήλ Χανίγια τον Μάιο, όταν παραβρέθηκε στην κηδεία του Εμπραχίμ Ραΐσι, του πρώην προέδρου του Ιράν.

Η επιχείρηση δεν προχώρησε λόγω του μεγάλου πλήθους που βρισκόταν μέσα στο κτίριο και της μεγάλης πιθανότητας αποτυχίας της, δήλωσαν στην Telegraph δύο Ιρανοί αξιωματούχοι. Αντ’ αυτού, οι δύο πράκτορες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρία δωμάτια του ξενώνα του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στη βόρεια Τεχεράνη, όπου θα μπορούσε να διαμένει ο Χανίγια.

Οι πράκτορες εθεάθησαν να κινούνται αθόρυβα καθώς εισέρχονταν και έβγαιναν από πολλά δωμάτια μέσα σε λίγα λεπτά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που διαθέτουν υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του κτιρίου.

Οι πράκτορες λέγεται ότι στη συνέχεια έφυγαν κρυφά από τη χώρα, αλλά είχαν μια πηγή που βρισκόταν ακόμη στο Ιράν. Στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης πυροδότησαν τα εκρηκτικά από το εξωτερικό στο δωμάτιο όπου διέμενε ο Χανίγια.

Σίγουροι οι Ιρανοί

«Τώρα είναι βέβαιο ότι η Μοσάντ χρησιμοποίησε πράκτορες από τη μονάδα προστασίας Ansar al-Mahdi», δήλωσε αξιωματούχος του IRGC στην Telegraph από την Τεχεράνη. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Μετά από περαιτέρω έρευνα, ανακαλύφθηκαν επιπλέον εκρηκτικοί μηχανισμοί σε δύο άλλα δωμάτια».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος των ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων του IRGC ανέφερε στην Telegraph: «Πρόκειται για μια ταπείνωση για το Ιράν και μεγάλη παραβίαση της ασφάλειας». Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας για να βρει τρόπους να παρουσιάσει τη δολοφονία χωρίς να φανεί ως παραβίαση της ασφάλειας.

«Όλοι αναρωτιούνται πώς συνέβη αυτό, δεν μπορώ να το καταλάβω. Πρέπει να υπάρχει κάτι ανώτερο στην ιεραρχία που κανείς δεν γνωρίζει», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο Esmail Qaani, ο διοικητής της δύναμης Quds του IRGC, έχει ζητήσει απολύσεις, συλλήψεις και πιθανές εκτελέσεις. «Η παραβίαση έχει ταπεινώσει τους πάντες», ανέφερε.

Το Ιράν περιμένει δυνατό χτύπημα της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι ο σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό.

Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε σήμερα η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.

Νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Γάζα

Ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε όχημα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί σήμερα ένας διοικητής της Χαμάς, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, ενώ το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις ακόμα άνθρωποι.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα η ταυτότητα των υπολοίπων, σύμφωνα με το WAFA.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικό χτύπημα κατά πυρήνα μαχητών γύρω από την πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης. Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι χτυπήθηκε όχημα που μετέφερε μαχητές και σκοτώθηκε ένας από τους διοικητές των ταξιαρχιών της στην Τούλκαρεμ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.