Η αγωνία του Πρωθυπουργού για τα ελληνικά ολυμπιακά μετάλλια

Επιστρέφοντας από το Παρίσι ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί ανελλιπώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όποια ώρα κι αν αγωνίζονται Έλληνες αθλητές τους παρακολουθεί από τηλεόραση. Έδωσε μάλιστα εντολή στους συνεργάτες του, όταν βρίσκεται σε σύσκεψη και υπάρχει μετάλλιο να τον ειδοποιούν για τα συγχαρητήρια.

Είχε αγωνία ο Πρωθυπουργός για τους Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς. Τους έβλεπε να παλεύουν στην αρχή χωρίς όμως να έρχονται τα μετάλλια και δεν έκρυβε την αγωνία του (και την ανησυχία του). Αλλά όταν ήρθε το αργυρό και τα τρία χάλκινα μετάλλια έκανε μία ανάρτηση χαράς (ανάποδη του… κακού): «Τρίτωσε το… καλό», έγραψε με το ελληνικό δίδυμο της κωπηλασίας στο βάθρο των Ολυμπιονικών. Έδωσε συγχαρητήρια στον Πέτρο Γκαϊδατζή και τον Αντώνη Παπακωνσταντίνου καθώς και (στο άλλο χάλκινο) τη Μιλένα Κοντού και τη Ζωή Φίτσιου. Σε όλους τους ολυμπιονίκες έδωσε συγχαρητήρια.

Επιστρέφοντας από το Παρίσι (όπου συνάντησε και αθλητές μας) ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί ανελλιπώς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όποια ώρα κι αν αγωνίζονται Έλληνες αθλητές τους παρακολουθεί από τηλεόραση. Έδωσε μάλιστα εντολή στους συνεργάτες του όταν βρίσκεται σε σύσκεψη και υπάρχει μετάλλιο, να τον ειδοποιούν για τα συγχαρητήρια. Να ξέρετε ότι όταν ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα προσκληθούν οι αθλητές μας τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να συναντηθεί με την εθνική ομάδα μπάσκετ. Συγχαρητήρια για τους αθλητές μας που παίρνουν μετάλλια, εξυπακούεται ότι στέλνουν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι και αυτοί παρακολουθούν, όταν βρίσκουν χρόνο τους αγώνες. Οι ευχές για επιτυχία και για κατάκτηση μεταλλίων στους Έλληνες αθλητές είναι διακομματική υπόθεση.

***

Όπου φύγει – φύγει για διακοπές

Οι διακοπές του πρωθυπουργού άρχισαν από χθες (Παρασκευή) το απόγευμα. Με πλοίο της γραμμής πήγε οικογενειακώς στην Τήνο. Την ίδια ώρα οι υπουργοί όπου φύγει – φύγει. Το μόνο που ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς του είναι να έχουν κατά την απουσία τους αντικαταστάτες, (να μην δώσουν δηλαδή εγκατάλειψης του υπουργείου) να επιστρέφουν έως τις 19 Αυγούστου και να είναι… κόσμιοι.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρίσκεται στη Λέσβο για διακοπές. Πήγε με αεροπλάνο της γραμμής. Το Δεκαπενταύγουστο, στο Πάσχα του Καλοκαιριού θα βρίσκεται στην Παναγιά Αγιάσου. Η εκκλησία είναι γνωστή κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

Ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, λόγω των εκλογών για ηγεσία στο ΠαΣοΚ. Τις τελευταίες ημέρες, μαθαίνω πως είχε επισκεφθεί την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και τη Νάξο, ενώ είχε προλάβει να πάει στα Ιωάννινα, στο Ρέθυμνο, στη Λάρισα και στο Βόλο. Διακοπές δεν έχει ακόμα προγραμματίσει.

***

Ποιος ή ποια θα διαδεχθεί τον Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια

Άρχισε ήδη η κούρσα διαδοχής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την οποία αποχωρεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν. Μαθαίνω λοιπόν ότι τέσσερις είναι οι σημαντικότεροι υποψήφιοι, ήτοι: Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Νανά Αηδονά και Βούλα Πατουλίδου που στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 βγήκε πρώτη με 29.054 σταυρούς.

Δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα έχει κάθε εκλεγμένος σύμβουλος της παράταξης του Απόστολου Τζιτζικώστα «Απόστολος Τζιτζικώστας Αλληλεγγύη Δυναμώνουμε τη Μακεδονία».

***

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τις υποκλοπές

Τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές μετά τα αιτήματα που υπέβαλαν πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο Θανάση Μπούρα να ολοκληρώνει άρον άρον τη διαδικασία ανακοινώνοντας την απόρριψη των προτάσεων με τις ψήφους της ΝΔ και να εύχεται στους βουλευτές καλό καλοκαίρι. Αλλά τα ερωτήματα έμειναν για άλλη μια φορά αναπάντητα. Συγκεκριμένα:

Στο στόχαστρο των βουλευτών της αντιπολίτευσης μπήκε συχνά η παρακάτω φράση από την ανακοίνωση της εισαγγελέως: «Συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή… οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».«Εάν είναι έτσι για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη», «γιατί παραιτήθηκαν Δημητριάδης και Κοντολέων», ήταν κάποια από τα ερωτήματα που έθετε επιτακτικά η αντιπολίτευση χωρίς όμως να παίρνει καμία απάντηση. Εμφατικές ήταν οι ερωτήσεις και για τις «νόμιμες» όπως χαρακτηρίστηκαν παρακολουθήσεις υπουργών, πολιτικών αντιπάλων ακόμα και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων:

«Εάν ο κ. Δένδιας, ο κ. Χατζηδάκης, ακόμα και ο κ. Φλώρος παρακολουθούνταν νομίμως από την ΕΥΠ δεν πρέπει να μάθουμε τους λόγους;», ήταν μία ερώτηση που επανέλαβαν βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Και γιατί είναι ακόμα υπουργοί εφόσον νόμιμα παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφαλείας;» ήταν το ερώτημα που ακολουθούσε.

***

Στην Αγιά Σοφιά το μνημόσυνο του Χανίγια με εντολή Ερντογάν

Τελέστηκε στην Αγία Σοφία η τελετή εις μνήμην του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, όπως είχε προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τις αρχικές πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έδωσε το «παρών» στην τελετή η οποία ακολούθησε την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Παράλληλα με την κηδεία του Χανίγια στην Ντόχα, πραγματοποιήθηκε συμβολική τελετή στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, με χιλιάδες παρευρισκόμενους.

***

Πώς κατάφερε η Κάμαλα να ισοφαρίσει τον Τραμπ

Η παραίτηση Μπάιντεν και η ανάδειξη της Κάμαλα Χάρις, ως υποψήφιας των Δημοκρατικών, έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στους Δημοκρατικούς. Ήδη, η ψαλίδα με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, Ντόναλντ Τράμπ, που άνοιγε συνεχώς υπέρ του τις τελευταίες εβδομάδες, σχεδόν κλείνει, τόσο παναμερικανικά, όσο και στις κρίσιμες 5-6 Πολιτείες όπου θα παιχθεί η εκλογή στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η υποψηφιότητα της Κάμαλα δεν έχει τις αδυναμίες της, καθώς προέρχεται από την πολύ φιλελεύθερη Καλιφόρνια, είναι γυναίκα, και δεν είναι λευκή.

Έως την ερχόμενη Τρίτη, θα έχει επιλέξει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της, ο οποίος, για τους λόγους αυτούς, θα είναι λευκός άνδρας. Αίφνης, η μάχη της προεδρικής εκλογής φαντάζει αμφίρροπη και ο Τραμπ, παρά το σχετικό προβάδισμα του, βρίσκεται σε μια σχετική αμηχανία, καθώς φαντάζει ηλικιωμένος και τοξικός. Η δε επιλογή του J.D. Vance για αντιπρόεδρο, του στέρησε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με ευρύτερα ακροατήρια, πέρα από τη στενή βάση των φανατικών οπαδών του.

Έως τον Νοέμβριο όμως πολλά μπορούν να συμβούν. Όλα θα κριθούν στο πιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών: αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να τις μετατρέψουν σε δημοψήφισμα για τον Τραμπ, θα κερδίσουν. Αν πάλι, οι Ρεπουμπλικάνοι τις μετατρέψουν σε δημοψήφισμα για την προεδρία Μπάιντεν, θα έχουν αυτοί το πλεονέκτημα.

***

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Ημέρα Μνήμης του ολοκαυτώματος των Σίντι και Ρομά

Στις φετινές εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο του ολοκαυτώματος των Σίντι και Ρομά, που διεξήχθησαν, όπως κάθε χρόνο, στο Άουσβιτς της Πολωνίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, εκπροσώπησε ο βουλευτής και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων, Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο θυμάτων του ολοκαυτώματος.

Η 2η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από το 2015 ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης που τιμάμε τα θύματα του ολοκαυτώματος των Σίντι και Ρομά. Στις 2 Αυγούστου του 1944, περίπου 3000 Σίντι και Ρομά, αιχμάλωτοι στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εξοντώθηκαν από τους Ναζί στους θαλάμους αερίων.

***

Γιατί η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Instagram

Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της χώρας (BTK) αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram. Η απόφαση αυτή ακολούθησε διαμαρτυρία του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μετά τη λογοκρισία αναρτήσεών του για τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αλτούν δημοσίευσε στις 31 Ιουλίου ένα συλλυπητήριο μήνυμα στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την οργή του για τη δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν. Ωστόσο, το Instagram μπλόκαρε την ίδια ανάρτηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλτούν, ο οποίος κατήγγειλε την ενέργεια αυτή ως «πολύ σαφή και ξεκάθαρη απόπειρα λογοκρισίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.