Το Vima.gr βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (3/8) σε ένα χώρο που φτιάχτηκε για αθλητικούς αγώνες, τη Nord Arena στο Παρίσι, όπου φιλοξενούνται μεταξύ άλλων οι αγώνες της πυγμαχίας.

Εκεί επρόκειτο να αγωνιστεί μια από τις πιο πολυσυζητημένες αθλήτριες στη διοργάνωση, η Αλγερινή πυγμάχος Ιμάν Κελίφ και το γήπεδο είχε μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό. Ούτε ο Λαχτάρ Μπελουμπί και ο Ραμπάχ Μαντζέρ να έπαιζαν, ήρωες της Εθνικής Αλγερίας το 1982 στο Μουντιάλ της Ισπανίας.

Τα κλάματα της Κελίφ μετά τη νίκη

Αντίπαλος της Κελίφ, η Ουγγαρέζα Αννα Λούκα Χαμόρι, την οποία νικά άνετα στα σημεία (5-0) και περνά στα ημιτελικά της κατηγορίας των 66 κιλών εξασφαλίζοντας σίγουρα μετάλλιο (υπάρχουν δύο χάλκινα στην πυγμαχία). Θέλει όμως το χρυσό για να δικαιωθεί ο αγώνας της κόντρα σε όλο αυτό το χαμό που έχει συμβεί σχετικά με το αν έχει δικαίωμα να αγωνίζεται ως γυναίκα.

Το γήπεδο σείεται η Κελίφ γονατίζει και φιλάει τον αγωνιστικό χώρο κι αρχίζει να πανηγυρίζει έξαλλα. Είναι η έκρηξη μετά από όλο αυτόν τον ντόρο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες και εδώ στο Παρίσι.

«Μιλάμε για γυναικεία πυγμαχία. Έχουμε δύο πυγμάχους που γεννήθηκαν ως γυναίκες, μεγάλωσαν ως γυναίκες, που έχουν διαβατήρια ως γυναίκες και που αγωνίζονται για πολλά χρόνια ως γυναίκες κι αυτός είναι ένας σαφής ορισμός της γυναίκας. Δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία για το ότι ήταν γυναίκες.

Αυτό που είδαμε από τη διεθνή ομοσπονδία από την οποία έπρεπε να αποσύρουμε την αναγνώριση, ότι έχουν αναλάβει πριν από αυτούς τους Αγώνες μια εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Γαλλίας, κατά των Αγώνων, κατά της ΔΟΕ. Έχουν κάνει μια σειρά από σχόλια σχετικά με αυτό, τα οποία δεν θέλω να επαναλάβω» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ σε συνέντευξη Τύπου συμπεριλαμβάνοντας και την Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν που επίσης αμφισβητείται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Πυγμαχίας (που έχει αποκλείσει τις δύο αθλήτριες με την δικαιολογία ότι έχουν και αντρικά χρωμοσώματα και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης).

Δεν είναι αποτέλεσμα ντόπινγκ, άρα αγωνίζονται κανονικά είναι η άποψη της ΔΟΕ που βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την ΙΒΑ (ομοσπονδία πυγμαχίας).

«Είμαι γυναίκα και λυπάμαι για όλο αυτό που έχει συμβεί. Θα συνεχίσω τον αγώνα μου για το χρυσό μετάλλιο» λέει στα τηλεοπτικά κανάλια με τους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο να την πολιορκούν στη μικτή ζώνη και η ομοσπονδία της Αλγερίας να την προστατεύει και να την φυγαδεύει στα αποδυτήρια χωρίς να μιλήσει στο γραπτό Τύπου καθώς είναι εμφανώς αναστατωμένη.

Το πριμ της IBA στην Ιταλίδα Καρίνι

Την ίδια στιγμή η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας για να μπει στο μάτι της ΔΟΕ (η κόντρα τους καλά κρατεί) ανακοίνωσε πως αποφάσισε να πληρώσει την Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι -μετά από την ήττα της από την Ιμάν Κελίφ στον προηγούμενο γύρο- με έπαθλο που θα της δινόταν αν έπαιρνε το χρυσό μετάλλιο.

«Θα ανταμειφθεί χρηματικά σαν να είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος της IBA, Ουμάρ Κρέμλεφ, με το έπαθλο να είναι της τάξης των 100.000 δολαρίων. Τα μισά εξ αυτών θα πάρει η Καρίνι, ενώ τα υπόλοιπα θα τα μοιραστούν ο προπονητής της και η ιταλική ομοσπονδία πυγμαχίας (FPI), που από την πλευρά της όμως έχει εγκαταλείψει πρόσφατα την ΙΒΑ  για να ενταχθεί σε μία νέα ένωση με την ονομασία «World Boxing».

Είναι η πρώτη μέρα που το κέντρο Τύπου στην Πυγμαχία είναι κατάμεστο και με όρθιους και οι διοργανωτές ανοίγουν ένα έξτρα γραφείο που ήταν για τους τηλεοπτικούς παραγωγούς. Και δεν έχουμε μπει ακόμα στα ημιτελικά!