Ήταν 12 Σεπτεμβρίου 1997 όταν ο Ανδρέας Κατζουράκης ήρθε σε αυτόν τον κόσμο. Σχεδόν 28 χρόνια αργότερα είναι αποφασισμένος να κάνει πράξη το μεγάλο του όνειρο. Να φορέσει τη ζώνη του Παγκόσμιου πρωταθλητή στην πυγμαχία.

Αυτός ήταν ο λόγος που έφυγε από τη χώρα μας, άφησε πίσω του οικογένεια, φίλους και σπουδές για να μπορέσει να το κυνηγήσει στις ΗΠΑ. Πλέον, ετοιμάζεται για τον μεγαλύτερο αγώνα της καριέρας του μέχρι τον επόμενο.

Στις 31 Αυγούστου θα αντιμετωπίσει τον Ρόμπερτ Τέρι στα ημιτελικά του τουρνουά της Overtime και θέλει να κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον τίτλο.

Η απόφαση που του άλλαξε τη ζωή

Πώς όμως ο Ανδρέας Κατζουράκης έφτασε μέχρι εδώ; Θα πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο αρκετά πίσω. Στις αρχές του 2000 όταν ο Ανδρέας Κατζουράκης άρχισε την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Από την αρχή η ενασχόλησή του με τον κόσμο των μαχητικών αθλημάτων ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ο πατέρας του ήταν πρωταθλητής στο kickboxing οπότε όλα ήταν πιο εύκολα να συμβούν. Μόλις στα 4 του άρχισε να ασχολείται με το καράτε, δύο χρόνια αργότερα μεταπήδησε στο kickboxing. Από την μία ο πατέρας του και από την άλλη ο γείτονάς του Μιχάλης Ζαμπίδης αποτέλεσαν ένα καλό κίνητρο για αυτό.

Άλλωστε, δεν είναι λίγο πράγμα σαν παιδί να βλέπεις έναν πρωταθλητή σαν τον Ζαμπίδη. Ωστόσο, σύντομα πήρε μια απόφαση που του άλλαξε τη ζωή. Ο έρωτας με την πυγμαχία ήταν ακαριαίος και η πνευματικότητα του αθλήματος τον κέρδισε αμέσως.

Η ώρα για το μεγάλο βήμα

Ο Ανδρέας Κατζουράκης κατάφερε γρήγορα να διακριθεί πάνω στα ρινγκ, ωστόσο τα πράγματα για την πυγμαχία στη χώρα μας είναι ανάλογα με πολλά άλλα αθλήματα. Για να μπορέσεις να ασχοληθείς επαγγελματικά και να μπορέσεις να επιβιώσεις οικονομικά πρέπει να φύγεις.

Τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος και ρεκόρ 21-0 ήταν ο απολογισμός του στη χώρα μας. Ήταν φανερό ότι ο χώρος της πυγμαχίας στην Ελλάδα ήταν μικρός για να καταφέρει να τον χωρέσει.

Κάπου εκεί ήρθε η μεγάλη απόφαση για τον Κρητικό πυγμάχο. Ο Ανδρέας Κατζουράκης, παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλισμένη υποτροφία στη χώρα μας, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του. Να ρίξει τη δική του «ζαριά» για να πετύχει αυτό που ονειρευόταν.

Ο δρόμος απαιτούσε θυσίες, ωστόσο ήταν έτοιμος να της κάνει. Έτσι, πήρε το αεροπλάνο, πέταξε για τις ΗΠΑ με στόχο να βρει κάποιον που θα μπορέσει να του δώσει την ευκαιρία και τα κατάφερε.

Τα πρώτα διαπιστευτήρια

Ζήτησε από τους γονείς του να του δώσουν έξι μήνες για να καταφέρει να βρει αυτό που έψαχνε και το έκανε. Μακριά από τους δικούς του ανθρώπους μπόρεσε να κερδίσει την ευκαιρία να διακριθεί.

Το πρώτο δύσκολο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να βρει μάνατζερ, γιατί έτσι κινούνται όλα στην επαγγελματική πυγμαχία. Όταν το έπραξε στη συνέχεια έπρεπε να βρει τον προπονητή που θα ταίριαζε στις φιλοδοξίες του.

Ο Abel Sanchez ήταν εκείνος που τον ανέλαβε με τον Κατζουράκη να προπονείται μαζί με τον Jermall Charlo στο Summit Gym στην Καλιφόρνια. Ο πρώτος που δοκίμασε τις γροθιές του Έλληνα πρωταθλητή ήταν Chukwuka Willis.

Ο Έλληνας πρωταθλητής συστήθηκε στο κοινό της πυγμαχίας με τον καλύτερο τρόπο. Σε έναν αγώνα τεσσάρων γύρων ο Κατζουράκης φρόντισε να βγάλει knock out τον αντίπαλό του στον πρώτο.

Η αλλαγή με στόχο την εκτόξευση

Οι νίκες άρχισαν να έρχονταν η μία μετά την άλλη όμως ο στόχος του Ανδρέα Κατζουράκη ήταν ξεκάθαρος. Ήθελε να γίνει Παγκόσμιος πρωταθλητής και να διατηρήσει τον τίτλο του όσο περισσότερο γινόταν.

Κάπου εκεί κλήθηκε να πάρει μία ακόμα μεγάλη απόφαση. Η συνεργασία με τον τότε μάνατζέρ του και τον Abel Sanchez έπρεπε να σταματήσει. Τα θέλω τους ήταν εντελώς διαφορετικά.

Κάπως έτσι ο Ανδρέας Κατζουράκης έκανε τις απαιτούμενες αλλαγές στην ομάδα του. Και τί αλλαγές. Άφησε την Καλιφόρνια για να μετακομίσει στο Τέξας και να προπονηθεί υπό τις οδηγίες του θρυλικού Ronnie Shields.

Για όσους δεν γνωρίζουν αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα χέρια του έχουν περάσει πρωταθλητές όπως οι Mike Tyson, Evander Holyfield, David Tua, Pernell Whitaker και άλλοι.

Αυτή η αλλαγή σε συνδυασμό με την αλλαγή του μάνατζέρ του έφεραν στον Ανδρέα Κατζουράκη τις ευκαιρίες που αναζητούσε και εκείνος αρπάζει την μία μετά την άλλη. Σε κάθε αγώνα του είναι και πιο επιβλητικός κάνοντας τους Έλληνες που βρίσκονται στις εξέδρες σε κάθε αγώνα του να τον αποθεώνουν.

Ο μεγαλύτερος αγώνας μέχρι τον επόμενο

Ο τελευταίος από αυτούς έγινε στις αρχές του καλοκαιριού με τον Ανδρέα Κατζουράκη να επικρατεί του Ουζμπέκου Kudratillo Abdukakhorov. Η μάχη ήταν δύσκολη ωστόσο ο Έλληνας πυγμάχος απέδειξε ξανά πως έχει τις προοπτικές να φτάσει ψηλά.

Ο Κατζουράκης επικράτησε του αντιπάλου του με πλειοψηφική απόφαση των κριτών και έφτασε έτσι το ρεκόρ του στο 13-0 πλησιάζοντας σιγά σιγά το μεγάλο του στόχο, τον παγκόσμιο τίτλο. Με αυτή τη νίκη του προκρίθηκε στα ημιτελικά του τουρνουά Over Time Boxing.

Επόμενος αντίπαλός του είναι ο Αμερικανός Robert «Tiger» Terry ο οποίος έχει ρεκόρ 12-0-1 (4 ΚΟ).  Η σπουδαία αναμέτρηση θα διεξαχθεί τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου στην Ατλάντα και ο 26χρονος Έλληνας είναι έτοιμος για να γράψει ξανά ιστορία.