Κορίνα Τσοπέη: 60 χρόνια από την ημέρα που έγινε «Μις Υφήλιος»

Οι αντιδράσεις και οι πρώτες ώρες μετά την στέψη της Κορίνας Τσοπέη ως «Μις Υφηλίου»

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται από τις ημέρες που η Κορίνα (Κυριακή) Τσοπέη γινόταν η πρώτη ελληνίδα που στεφόταν Μις Υφήλιος. Η διοργάνωση των καλλιστείων φιλοξενήθηκε στο Μαϊαμι των ΗΠΑ, και η χαρμόσυνη είδηση έγινε πρώτο θέμα στον ελληνικό Τύπο.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4.8.1964, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 4ης Αυγούστου 1964.

«Μια εξαιρετικώς έντονος εις εμφανίσεις, δεξιώσεις, φωτογραφίσεις και σχέδια διά το μέλλον εβδομάς αναμένει την εκλεγείσαν χθες “Mις Υφήλιον” Κούλαν Τσοπέη, η οποία, ως εδήλωσεν, αδυνατεί να πιστεύση ότι το όνειρο που ζη είναι πραγματικότης.

»Η “Μις Υφήλιος” πιστεύει ότι ένα εκ των πρώτων ταξιδίων της θα είναι εις την Ελλάδα, “διά να επανιδή τους δικούς της πριν τα επίσημα καθήκοντά της ως βασιλίσσης της ομορφιάς την αποξενώσουν από τον απλόν κόσμον είς τον οποίον έζη μέχρι χθες”.

»Η Κούλα Τσοπέη έλαβε τον τίτλον της “Μις Υφήλιος” (“Μις Σύμπαν”, όπως αποδίδεται ορθώς ο αμερικανικός τίτλος) την νύκτα του Σαββάτου – πρωΐαν της Κυριακής, ώρας Ελλάδος -εις τα καλλιστεία, που διεξήχθησαν εις Μαϊάμι μεταξύ των 15 επικρατεστέρων καλλονών, αι οποίαι είχον επιλεγή μεταξύ δεκάδων “μις” από τας περισσοτέρας χώρας του κόσμου.

»Η εκλογή της Ελληνίδος καλλονής εγένετο δεκτή με ενθουσιασμόν. Ρώσος σχολιαστής, πάντως, ανέφερεν ότι η  διεθνής βασίλισσα της ομορφιάς θα έπρεπε να είχε λεπτότερη μέση και περισσότερον στρογγυλάς περιφερείας.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4.8.1964, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Κλάματα από τηλεφώνου

“Θέμα της ημέρας” χθες στην Αθήνα η μεγάλη επιτυχία της 20χρονης Κούλας Τσοπέη να εκλέγη Μις Υφήλιος του 1964. Στο οικογενειακό της σπίτι του ταγματάρχη κ. Τσοπέη, στον Υμηττό, σωστός κατακλυσμός από συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και τηλεφωνήματα.

»Χθες το απόγευμα, στις 6 ακριβώς, κτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι της οικογενείας Τσοπέη. Ήταν η Μις Υφήλιος. Μίλησε με την μητέρα της. Ή, μάλλον, δεν μίλησε αλλά έκλαιγε συνέχεια και την άκουγε η μητέρα της. Συγκίνηση, αναφυλλητά, σε μια στγιμή μόνο κατώρθωσε να ψελλίση:

-Είμαι πολύ ευτυχισμένη, πολύ συγκινημένη, σε δύο εβδομάδες θα ελθω στην Ελλάδα, να σας πάρω, μητέρα, και να γυρίσουμε μαζί στην Αμερική.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4.8.1964, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Κέρδη και… ζημιές

»Τα κέρδη της Ελληνίδας καλλόνης από την εκλογή της: θα λάβη 10.000 δολλάρια σε 12 μηνιαίες δόσεις, ένα αυτοκίνητο, γουναρικά, διαμαντικά, καλλυντικά, άλλα δώρα καθώς και ένα έκτακτο δώρο 7.5000 δολλαρίων ως ποσόν “παρηγοριάς”.

»H…παρηγορία αυτή είναι για τις…ζημιές, για τις στενοχώριες που έχει ο τίτλος. Έτσι, η Μις Υφήλιος είναι υποχρεωμένη για ένα χρόνο: 1) Να μη παντρευθή. 2) Να μη παίξη σε φιλμ 3) Να κάνη δημόσιες εμφανίσεις – δηλώσεις, πάντοτε με την έγκριση του υπευθύνου των Δημοσίων Σχέσεων που θα την συνοδεύη παντού.

(…)

Θαυμαστές

»Λίγο έλειψε να πέση θύμα του ενθουσιασμού των έξαλλων Αμερικανών η Ελληνίδα “Μις Υφήλιος” και οι άλλες καλλονές. Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, μετέβησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μαϊάμι για να υποδεχθούν ένα γνωστό κωμικό. Εκεί, όμως, τις ανέμεναν 2.500 περίπου ενθουσιώδεις θαυμαστές που ώρμησαν για να σηκώσουν στα χέρια την θριαμβεύτρια των καλλιστείων.

»Τελικά αστυνομικοί και υπάλληλοι του σιδηροδρομικού σταθμού κατώρθωσαν να συγκρατήσουν τους επικίνδυνους αυτούς θαυμαστές και οι καλλονές επέστρεψαν σώες και αβλαβείς στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν»».

Δηλώσεις

»Από τις πρώτες δηλώσεις της Κούλας Τσοπέη, αμέσως μετά την ανακήρυξή της ως “Μις Υφήλιος”:

H MιςΥφήλιος, Κορίνα Τσοπέη

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 4.8.1964, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.