Η Τήνος έχει μια γοητεία διαφορετική από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Το άλλοτε γνωστό ως νησί των προσκυνητών, κάθε Καλοκαίρι γεμίζει με παρέες, οικογένειες και ζευγάρια, από όλα τα μέρη της γης. Η πρώτη εικόνα που συναντάμε είναι το λιμάνι, μια Χώρα διαφορετική από άλλων κυκλαδίτικων νησιών. Τα παλιά ασβεστωμένα σπίτια στέκονται πλάι σε πιο σύγχρονα και το βλέμμα συναντά αμέσως το κόκκινο χαλί που οδηγεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας που δεσπόζει στο ύψωμα. Όσο κατευθύνεστε στην ενδοχώρα θα γνωρίσετε σιγά σιγά τη μαγεία της, τα πάνω από 50 χωριά -για πολλούς τα ομορφότερα των Κυκλάδων-.

Γενέτειρα καλλιτεχνών αλλά και μαρμαροτεχνιτών, έχει να επιδείξει σπουδαία έργα και μεγάλη ιστορία. Η Τήνος είναι από τα μέρη που έχουν αναπτυχθεί και αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς ανοίγουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, εστιατόρια και bars. Ωστόσο, η ψυχή της είναι πάντα οι κάτοικοί της που διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις. Ο Δεκαπενταύγουστος στο νησί είναι η μεγαλύτερη γιορτή για δύο λόγους: την Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά και την επέτειο του τορπιλισμού της «Έλλης». Χιλιάδες κόσμου γίνονται μια παρέα στο χορό, ενώ στα μαγαζιά δεν βρίσκεις τραπέζι να κάτσεις. Σε 10 στάσεις γυρνάμε το νησί, αν και δε φτάνουν για να τη γνωρίσετε, αλλά για να πάρετε μια γεύση. Εξάλλου, όποιος την επισκέπτεται επιστρέφει ξανά.

Η Παναγία της Τήνου συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες προσκυνητές | Φωτο: Shutterstock

Τι να δείτε στην Τήνο

Τα Μουσεία του Πύργου

Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και ένα από τα πιο δημοφιλή. Βρίσκεται 23 χιλόμετρα μακριά από τη Χώρα, στην περιοχή Έξω Μεριά, σε υψόμετρο 130 μέτρων, με την παρουσία του μαρμάρου να είναι έντονη σε κάθε στενό. Δύο από τα σημαντικότερα μουσεία του νησιού βρίσκονται εδώ. Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου (Τ/22830 31290), όπου έχετε την ευκαιρία με σύγχρονες μεθόδους να γνωρίσετε εκτενώς τους τρόπους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη. Την περιήγηση συμπληρώνει το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά (Τ/22830 31270), που υπήρξε το σπίτι του σπουδαίου γλύπτη. Τα προσωπικά του αντικείμενα βρίσκονται εκεί, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν έφυγε ποτέ. Επιπλέον, εκεί θα συναντήσετε και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών  (Τ/22830 31262), αλλά και τη Σχολή Καλών Τεχνών.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου | Φωτο: © PIOP, N. Daniilidis

Στο τέλος της πολιτιστικής περιήγησης, μην παραλείψετε να κάτσετε στη γραφική πλατεία του χωριού, με τον αιωνόβιο πλάτανο που χαρίζει σκιά και να δοκιμάσετε ελληνικό καφέ και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο στα καφενεία.

Στάση για γαλακτομπούρεκο και ελληνικό καφέ στην πλατεία του Πύργου | Φωτο: Shutterstock

Η Πινακοθήκη Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας

Η Πινακοθήκη της Τήνου (Τ/22830 22256), στεγάζεται στο συγκρότημα του ναού της Παναγίας και αποτελεί ένα κρυμμένο διαμάντι του νησιού. Εκεί εκτίθενται πάνω από 100 πίνακες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, προερχόμενοι από την ιδιωτική συλλογή του Αθανασίου Παπαδόπουλου, λάτρη της Τήνου. Εκεί θα δείτε από κοντά αντίγραφα πινάκων από καλλιτέχνες όπως ο Ρούμπενς, ο Τιτσιάνο, αλλά και έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων όπως των Παρθένη, Γύζη και Λύτρα.

Τα χωριά της Τήνου

Στην Τήνο θα δείτε από τα πιο εντυπωσιακά χωριά του Αιγαίου. Αν έχετε όρεξη για οδήγηση, ξεκινήστε από τη μια μεριά του νησιού και συνεχίστε όσο θέλετε. Συνεχίστε από την άλλη και θα παρατηρήσετε ότι κάθε λίγα λεπτά θα βρίσκετε στο δρόμο σας και ένα ακόμη χωριό. Όσες φορές κι αν την επισκεφθείτε, πάντα θα σας μένει κάποιο που δεν έχετε δει ποτέ. Εντυπωσιακή θέα στο άπειρο γαλάζιο του πελάγους έχουν τα Υστέρνια και η Καρδιανή, ενώ στον Τριαντάρο και στα Δυό Χωριά θα δείτε πέτρινα κτίσματα με βουκαμβίλιες ολόγυρα τους και στον Τριπόταμο θα χαθείτε στα σοκάκια. Σχεδόν στη μέση του νησιού βρίσκεται ο Ταραμπάδος, με τους φημισμένους παραδοσιακούς περιστερώνες της Τήνου που αξίζει να τους δείτε -υπάρχουν διάσπαρτοι σε όλο το νησί-.

Οι περιστερώνες της Τήνου στο χωριό Ταραμπάδος | Φωτο: Shutterstock

Ξεχωριστή μνεία αξίζει ο Βώλαξ ή Βώλακας, ένα χωριό που ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Στα ασβεστωμένα δρομάκια θα δείτε γραμμένα στις ξύλινες πόρτες και σε πινακίδες γνωστά ποιήματα Ελλήνων ποιητών, θα συναντήσετε εργαστήρια καλαθοπλεκτικής, της τέχνης που καταπιάνονται οι κάτοικοι του. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε ζωντανά κάποιον εν έχω εργασίας και να αγοράσετε κάποιο από τα χειροποίητα καλάθια του. Το αξιοπερίεργο αξιοθέατο είναι, ωστόσο, οι τεράστιοι γρανιτένιοι βράχοι που λέγεται ότι σχηματίστηκαν από την πτώση μετεωρίτη και τον κάνουν να μοιάζει με σεληνιακό τοπίο.

Οι γρανιτένιοι βράχοι στο χωριό Βώλαξ | Φωτο: Shutterstock

Οι παραλίες της Τήνου

Το νησί διαθέτει πλήθος παραλιών για όλα τα γούστα. Άλλες είναι ανοργάνωτες, άλλες πιο απομονωμένες και ήσυχες και άλλες με beach bars. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχετε πάντα επιλογές ακόμα και σε περίπτωση που φυσάει πολύ.

Κολυμπήθρα

Παραλία Κολυμπήθρα. Τήνος | Φωτο: Shutterstock

Πρόκειται για τη διάσημη παραλία που έχει κατακλύσει το instagram. Στην Κολυμπήθρα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κολυμπήσετε, γιατί το κύμα είναι τεράστιο, τόσο που είναι ιδανικό για surf. Ανάμεσα στους surfers, θα πίειτε τον καφέ ή το κοκτέιλ σας με χαλαρή διάθεση και αν είστε τολμηροί μπορείτε να κάνετε και μαθήματα surf.

Παραλία Γιαννάκη, Όρμος Kαρδιανής

Μια μικρή παραλία με γαλαζοπράσινα νερά κάτω από τη σκιά της Καρδιανής, έχει φανατικούς επισκέπτες. Τα νερά είναι ρηχά και η ιδανική ώρα να πάτε είναι νωρίς το πρωί γιατί μετά συγκεντρώνει κόσμο.

Τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας Γιαννάκη στον όρμο της Καρδιανής | Φωτο: Shutterstock

Παραλία Άγιος Σώστης

Ο Άγιος Σώστης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Χώρα και προτιμάται κυρίως από οικογένειες, επειδή έχει άμμο. Υπάρχει ένα οργανωμένο κομμάτι με καφέ και το ανοργάνωτο, που μπορείτε να αναζητήσετε σκιά κάτω από κάποιο αρμυρίκι.

Που να φάτε

Η γαστρονομική παράδοση του νησιού είναι πλούσια και τα ντόπια προϊόντα που μπορείτε να δοκιμάσετε, αλλά και να βάλετε στις αποσκευές σας είναι πολλά. Μεταξύ άλλων θα βρείτε κάπαρη, τα φημισμένα τηνιακά τυριά όπως γραβιέρα και κοπανιστή και το αλλαντικό λούζα. Τα εστιατόρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο κάθε χρόνο κι έτσι θα βρείτε από παραδοσιακά ταβερνάκια, μέχρι γκουρμέ επιλογές και μαγαζιά για brunch.

Ο Ντίνος

Ο Ντίνος είναι διάσημος για τη φρέσκια γαριδομακαρονάδα του και όχι μόνο. Ένα μπαλκόνι στον όρμο της Καρδιανής, μια οικογενειακή επιχείρηση που περνά από γενιά σε γενιά και είναι πάντα δημοφιλής. Θα σας καλωσορίσουν με κακαβιά και θα δοκιμάσετε ψαρικά με θέα τη θάλασσα. Φροντίστε να κάνετε κράτηση γιατί θα δυσκολευτείτε να βρείτε τραπέζι στις τουριστικές περιόδους (Τ/22830 31673).

Η περίφημη γαριδομακαρονάδα στο Ντίνο | Φωτο: Φωτογρά.. φως, Νίκος και Έβελυν Φώσκολου

Εξωμεριά

Όταν σκέφτομαι την Τήνο, μου έρχεται στο μυαλό η ανεμπόδιστη θέα στον ορίζοντα που ενώνεται με τη θάλασσα. Ένα πρωινό στο κατάλευκο μπαλκόνι του μαγαζιού Εξωμεριά είναι ιδανικό. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε πιάτα με αυγά που συνδυάζονται με τα ντόπια υλικά καθώς και αρκετές επιλογές σε γλυκά (Τ/22830 31552).

Ψησταριά Μπεεε

Αν αναζητάτε ταβέρνα με κρεατικά, ανεβείτε στο δροσερό ύψωμα κοντά στα Δύο Χωριά. Στο Μπεεε, θα βρείτε πολλές επιλογές, από μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Τήνου, παϊδάκια αρνίσια και προβατίνας, μέχρι και φρουτάλια σφουγγάτη (παραδοσιακή ομελέτα). Όλα συνοδεύονται από τοπικά τυριά και κρασί (Τ/22830 41890).

*Συμβουλή από έναν ντόπιο

Οι ντόπιοι του νησιού αγαπούν τις παραδόσεις και τα έθιμα. Η φωτογράφος Έβελυν Φώσκολου έχει μεγαλώσει στην Τήνο και μας μίλησε για τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσει ένας επισκέπτης, γνωρίζοντας την αυθεντική πλευρά του νησιού. Μας λέει χαρακτηριστικά:«Η πιο ωραία γιορτή της Τήνου είναι στις 30 Ιανουαρίου, που τιμάται η επέτειος της Ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας. Τότε αναβιώνουμε το έθιμο Φαναράκια. Μικροί και μεγάλοι κατεβαίνουν με φαναράκια μέσα στη νύχτα και η ατμόσφαιρα είναι μαγευτική». Επιπλέον, μας προσκαλεί να γνωρίσουμε καλύτερα τα χωριά και τους κατοίκους τους. «Οι ηλικιωμένοι στα καφενεδάκια και στα μπαλκόνια κάνουν τη «Βεγγέρα», μαζεύονται, μιλάνε και τρώνε. Μάλιστα, θα δείτε ότι θα σας φιλέψουν κι εσάς κάτι».