Επικήδεια τελετή για τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κατάρ, μετά τη δολοφονία του πριν από δύο ημέρες στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Πρόκειται για μία από τις πολλές δολοφονίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης, καθώς μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.
Μεταξύ εκείνων που παρέστησαν στην τελετή σε μεγάλο τέμενος βόρεια της πρωτεύουσας Ντόχα ήταν ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος μπορεί να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς καθώς και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ήταν επίσης παρόντες.
Ο Χανίγια θα ενταφιαστεί σε κοιμητήριο στην πόλη Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα.
Το φέρετρο με τη σορό του Χανίγια, καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία, μεταφέρθηκε στο τέμενος μαζί με τον σωματοφύλακά του, που σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση την Τετάρτη.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε τηλεφωνικώς στο Reuters από την κηδεία: «Το μήνυμά μας στην κατοχική δύναμη (δηλαδή το Ισραήλ) σήμερα είναι ότι βυθίζεστε βαθιά μέσα στη λάσπη και το τέλος σας είναι πιο κοντά από ποτέ. Το αίμα του Χανίγια θα αλλάξει όλες τις εξισώσεις».
Προετοιμάζουν αντίποινα Ιράν και Χαμάς
Ο Χανίγια σκοτώθηκε από βόμβα τοποθετημένη στον ξενώνα στην Τεχεράνη όπου διέμενε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Χαλίλ αλ Χάγια, επικαλούμενος μάρτυρες που ήταν μαζί του.
Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία και υποσχέθηκαν να ανταπαντήσουν. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε την έχει αρνηθεί.
Ο Χανίγια ήταν το πρόσωπο της διεθνούς διπλωματίας της Χαμάς καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα και είχε λάβει μέρος στις έμμεσες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.
Θεωρείτο από πολλούς διπλωμάτες μετριοπαθής συγκριτικά με τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης μέσα στη Γάζα, αν και ορισμένοι Ισραηλινοί σχολιαστές λένε πως θεωρείτο από κάποιους στην ισραηλινή πλευρά ως εμπόδιο σε μια συμφωνία.
Διορίστηκε στο ανώτατο αξίωμα της Χαμάς το 2017 και κινείτο μεταξύ Τουρκίας και Ντόχα, διαφεύγοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην υπό αποκλεισμό Λωρίδα της Γάζας.
Τον Μάιο, το γραφείο του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών ηγετών της Χαμάς, περιλαμβανομένου του Χανίγια, καθώς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ηγέτες απορρίπτουν τις κατηγορίες.
Το Ιράν τέλεσε τη δική του επικήδεια τελετή για τον Χανίγια χθες, Πέμπτη, στην οποία παρέστη η χήρα του Αμάλ.
«Χαιρέτα όλους τους μάρτυρες της Γάζας, χαιρέτα τους ηγέτες, όλους τους μάρτυρες της Γάζας, όλους τους μουσουλμάνους», είπε απευθυνόμενη στον εκλιπώντα σύζυγό της η Αμάλ Χανίγια δίπλα στο φέρετρό του.
«My dear, deliver my greetings to all the martyrs from Gaza»
Ismail Haniyeh’s wife, Amal Haniyeh, says her final farewell a day before the Hamas political leader’s burial in Doha, Qatar pic.twitter.com/Fs3R9PmtpD
— TRT World (@trtworld) August 2, 2024
Νεκροί Ντέιφ και Σουκρ
Ενώ το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία, ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ είναι νεκρός. Η Χαμάς δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον θάνατο του Ντέιφ.
Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Φουάντ Σουκρ σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον ενός κτιρίου στη Βηρυτό.
Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε χθες, Πέμπτη, ότι θα δώσει ξεκάθαρη απάντηση στη δολοφονία του Σουκρ, λέγοντας ότι το Ισραήλ πέρασε τις κόκκινες γραμμές και ότι η πολύχρονη αντιπαλότητα των δύο πλευρών εισήλθε σε νέα φάση.
Εθνικό πένθος στην Τουρκία
Ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια κηρύχθηκε στην Τουρκία η σημερινή μέρα από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, συμπίπτει με την κηδεία και ταφή του Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει:
«Προκειμένου να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον παλαιστινιακό αγώνα και την αλληλεγγύη μας προς τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, κηρύχθηκε μονοήμερο εθνικό πένθος αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου, λόγω του μαρτυρικού θανάτου του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Μνημονεύω τον Ισμαήλ Χανίγια και όλους τους Παλαιστίνιους μάρτυρες με ευλάβεια, και τόσο εκ μέρους μου όσο και εκ μέρους του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον παλαιστινιακό λαό».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Χαλέντ Μεσάαλ, αναπληρωτή επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι γιοί του Ισμαήλ Χανίγια, Αμπντουσαλάμ και Χεμάμ.
Εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Χάκαν Φιντάν, στην κηδεία του Χανίγια θα παραστούν εκ μέρους της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος Τζεβνέτ Γιλμάζ και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς.
Εντάσεις μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον αναπληρωτή Τούρκο πρέσβη για να του επιδώσει επίπληξη, επειδή η τουρκική σημαία στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ κυμάτιζε μεσίστια ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχθεί εκδηλώσεις πένθους για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς σε ανακοίνωσή του.
Ο Χανίγια δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.
Η ανακοίνωση του Κατς ανέφερε ότι ο Χανίγια ήταν ο ηγέτης της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και ξένους και οδήγησε στην ομηρεία στη Γάζα περισσότερους από 250 ανθρώπους, πυροδοτώντας τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, απαντώντας στην ανακοίνωση του Κατς με ανάρτηση στο Χ, τόνισε: «Δεν μπορείτε να επιτύχετε ειρήνη σκοτώνοντας διαπραγματευτές, απειλώντας διπλωμάτες», σε μια προφανή αναφορά στη δολοφονία Χανίγια.
Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 39.000 Παλαιστίνιοι.