Γιατί επέλεξαν τον Τζιτζικώστα για επίτροπο; Τα πιθανά χαρτοφυλάκια

Τώρα θα μου πείτε, μόνον ο κ. Τζιτζικώστας έπαιζε ως επίτροπος; Όχι βεβαίως, γιατί έπαιζε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, του οποίου όμως η υποψηφιότητα δεν πέρασε επειδή θεωρήθηκε αναντικατάστατος στο υπουργείο Εξωτερικών.

Έγινε κι αυτό, ανακοινώθηκε ο νέος επίτροπος, χωρίς όμως να ανακοινωθεί το χαρτοφυλάκιο, που παίρνει η χώρα μας. Νέος επίτροπος, λοιπόν είναι ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος όμως θα παραιτηθεί από περιφερειάρχης για να μην θεωρηθεί διπλοθεσίτης (όπως ο Δούκας εάν εκλεγεί Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, μου είπαν κυβερνητικές πηγές).

Πώς όμως φθάσαμε στον Τζιτζικώστα;

Σχεδόν οι πάντες στην κυβέρνηση, αλλά και σε πολλά δημοσιογραφικά γραφεία γνώριζαν (ή εάν θέλετε προέβλεπαν), εδώ και καιρό ότι αντικαταστάτης του Σχοινά, θα είναι ο Τζιτζικώστας ή «Τζίτζι», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του.. Ο ίδιος βεβαίως το αρνείτο, αλλά είναι πάγια τακτική των κάθε λογής υποψηφίων να κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα μήπως και… καούν.

Έτσι την Τετάρτη τον φώναξε στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός (η πρώτη βολιδοσκόπηση του έγινε στο Προεδρικό κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας) με τον κ. Τζιτζικώστα να φαινόταν απόλυτα ικανοποιημένος. Έλαμπε από χαρά, μου είπαν. Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία και τόνισε ότι έως τέλος του μήνα θα γνωρίζει η χώρα μας το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει – Ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύθηκε να αγωνιστεί για μία Ευρώπη που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Την επομένη ο κ. Μητσοτάκης τον ανακοίνωσε επισήμως στους συνεργάτες του, στη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης του πρωινού καφέ. Και εν συνεχεία το ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί τελικά διάλεξαν τον Τζιτζικώστα; Τη στιγμή μάλιστα που δεν γνωρίζουμε -επισήμως τουλάχιστον- το χαρτοφυλάκιο που θα μας δοθεί;

Με τρεις λέξεις απαντάται το ερώτημα «γιατί ο Τζτζικώστας», όπως μου είπαν κυβερνητικές πηγές: 1. Βόρεια Ελλάδα 2. Αιρετός και 3. Πολιτικός (και όχι τεχνοκράτης). Κυρίως όμως έπαιξε το πρώτο, δηλαδή Βόρεια Ελλάδα που περιλαμβάνει ασφαλώς και την Μακεδονία, όπως και το αιρετός, αφού κατέχει τη θέση του περιφερειάρχη εκλεγμένος από τον λαό.

Πάμε τώρα στα χαρτοφυλάκια. Ένα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού μου είπε ότι η Αθήνα κυνηγά αρκετά χαρτοφυλάκια, όπως αυτό της Διεύρυνσης (ίσως το πιο βαρύ χαρτοφυλάκιο που μπορεί να έχει), αλλά τέτοιο χαρτοφυλάκιο απαιτεί ειδικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη τεχνογνωσία. Κυνηγά επίσης το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου. Αλλά το χαρτοφυλάκιο τη Μεσογείου το κυνηγά και η Κύπρος και προσωπικά ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης. Υπάρχει ωστόσο, όπως μου λέει το μαρτυριάρικο πουλάκι και η περίπτωση της… υπέρβασης. Δηλαδή να μας δοθεί το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης, ή (κυρίως) των Μεταφορών. Πάντως για να ξέρετε το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, περιλαμβάνει και τα Δυτικά Βαλκάνια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία κτλ).

Τώρα θα μου πείτε, μόνον ο κ. Τζιτζικώστας έπαιζε ως επίτροπος; Οχι βεβαίως, γιατί έπαιζε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, του οποίου όμως η υποψηφιότητα δεν πέρασε επειδή θεωρήθηκε αναντικατάστατος στο υπουργείο Εξωτερικών. «Έπρεπε να τον είχα… κλωνοποιήσει» για να έχει έναν Γεραπετρίτη στο Εξωτερικών και έναν στην Κομισιόν, είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός. Υπήρξαν μου λένε και οι… αυτοπροτάσεις, όπως αυτές των Παπασταύρου και του Μπακόλα, αλλά δεν προχώρησαν.

Μία άλλη υποψηφιότητα ήταν της Νίκης Κεραμέως, αλλά κόπηκε εν τη γενέσει της (όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε). Έπαιξε για λίγο (για πολύ λίγο όμως) και ο κ. Σχοινάς, πλην όμως κόπηκε στην πορεία, κάτι βεβαίως που δεν του άρεσε, αλλά πως να το κάνουμε, δεν ήθελαν τεχνοκράτη και επίτροπο με δύο θητείες.

***

Συνωστισμός πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Ας πάμε τώρα στη Μέση Ανατολή που μυρίζει μπαρούτι, μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς. Στην περιοχή άρχισαν να μαζεύονται ισχυρές δυνάμεις, αλλά και 1.200 Αμερικανοί πεζοναύτες. Υπάρχει συνωστισμός πολεμικών πλοίων με ισχυρότατη δύναμη πυρός. Συγκεκριμένα:

  1. Γαλλικά δύο
  2.  Γερμανικό ένα
  3. Ιταλικό ένα
  4. Βρετανικό ένα
  5. Καναδικό ένα
  6. Ρουμάνικο ένα
  7. Ελληνικό ένα (Φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ στο πλαίσιο της UNIFIL)
  8. Αμερικάνικα 12
  9. Τουρκικά 4
  10. Ινδονησιακό ένα (στο πλαίσιο της UNIFIL)

Σε αυτά θα πρέπει αν προστεθούν και υποβρύχια, καθώς και ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο το USS Theodore Roosevelt και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία του, και το Wasp Amphibious Ready Group, μια αμφίβια ομάδα τριών πλοίων που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.000 πεζοναύτες και ναύτες.

***

Η απόφαση που χαροποίησε όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους

Πρώτη του μήνα χθες και οι διπλωματικοί υπάλληλοι πήραν ένα μπόνους, με το οποίο αποκαταστάθηκε μια αδικία. Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται, σε νέες βάσεις, η δαπάνη οικοσκευής των υπαλλήλων ΥΠΕΞ. Η απόφαση αυτή, για την οποία μερίμνησε προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σημαίνει τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού της συγκεκριμένης δαπάνης με καίρια προσθήκη/εισαγωγή κριτηρίου χιλιομετρικής απόστασης.

Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων χαιρέτισε την απόφαση αυτή που θα επιτρέψει σε όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου να μετακινηθούν εφεξής (από και) στις Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας με τα απαραίτητα εργαλεία για να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους απερίσπαστοι και δίχως εξ ιδίων ανάληψη δυσβάσταχτου κόστους. Και το κυριότερo, να μετακινηθούν αξιοπρεπώς.

***

Ο Στουρνάρας και η μυστική διπλωματία

Λάτρης των βιβλίων ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, διαβάζει βιβλία και στις διακοπές του. Τώρα που είναι στην Σύρο διαβάζει, ανάμεσα στο περπάτημα και στα μακροβούτια τo βιβλίο «Από τον Όθωνα στον Χαρίλαο Τρικούπη, Παραλειπόμενα και Μυστική Διπλωματία» του Λευτέρη Καντζίνου, Εκδόσεις Μεταίχμιο. Εδώ που τα λένε, πάντα η μυστική διπλωματία συναρπάζει τους πάντες, ακόμα και τους τραπεζίτες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.