Ολυμπιακοί Αγώνες: Ρινέρ, ο απόλυτος ήρωας – Τρίτο χρυσό και υπόκλιση Μακρόν

Με αφετηρία το χάλκινο του 2008, ο Γάλλος τζουντόκα σάρωσε ξανά τον ανταγωνισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατάκτησε το τρίτο χρυσό.

Ο Τέντι Ρινέρ δεν επιλέχθηκε τυχαία ως ένας εκ των δύο τελευταίων λαμπαδηδρόμων που (μαζί με την σπρίντερ Μαρί-Ζοζέ Περέκ) άναψαν τον βωμό στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Για τον γαλλικό αθλητισμό αποτελεί ένα σύμβολο διάρκειας, συνέπειας και σεβασμού.

Στα 35 του πια ο -σχεδόν ανίκητος- τζουντόκα κρέμασε στο στήθος του το τρίτο χρυσό μετάλλιο και το πέμπτο συνολικά στην πολυθρύλητη καριέρα του.

Στον τελικό της κατηγορίας των +100 κιλών η κυριαρχία του Ρινέρ δεν αμφισβητήθηκε. Νίκησε με ippon τον Κορεάτη Μινγιόνγκ Κιμ, χάρη σε λαβή που κατάφερε να βγάλει στα 19 δεύτερα πριν από τη λήξη του αγώνα, κι επέστρεψε στον θρόνο του μετά τα δύο χρυσά σε Λονδίνο (2012) και Ρίο (2016).

Ο Ρινέρ, αυτός ο γίγαντας των δύο μέτρων και των 130-140 κιλών, είχε προβάρει το στέμμα του στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου (2008), όταν μέσα από τη διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας (ρεπεσάζ) ανέβηκε εν τέλει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Χάλκινος ήταν επίσης στο Τόκιο το 2021, μέσα στην έδρα των Γιαπωνέζων αντιπάλων του.

Στο πάνθεον και στην αγκαλιά του Μακρόν

Μετά τη νέα μεγάλη επιτυχία του, είναι πια -για τους Γάλλους- ο πιο επιτυχημένος αθλητής θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, περνώντας στο πάνθεον. Ξεπέρασε σε επιτεύγματα τους ξιφομάχους Λουσιέν Γκοντέν και Κριστιάν ντ’ Οριολά.

Γάλλοι αθλητές και άλλες προσωπικότητες υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του βετεράνου τζουντόκα, ο οποίος στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του εξακολουθεί ν’ αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης στο σπορ που έχει λατρέψει και έχει υπηρετήσει με σθένος.

Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν παρών στο γυμναστήριο για να παρακολουθήσει τον αγώνα και στο τέλος να τον συγχαρεί εκ του σύνεγγυς, πανηγυρίζοντας μαζί του.

Στον δρόμο για το χρυσό μετάλλιο, ο Ρινέρ είχε αποκλείσει με ιππόν τους Μαγκομεντάροφ (ΗΑΕ), Τουσισβίλι (Γεωργία), Ρακίμοφ (Τατζικιστάν).

«Να γίνεις ολυμπιονίκης μπροστά σ’ ένα τέτοιο κοινό, με την οικογένεια και τους δικούς σου, είναι κάτι εξαιρετικό, είναι μια απόλαυση. Είμαι πολύ χαρούμενος, παραπάνω από ικανοποιημένος και θα αφιερώσω χρόνο για να γιορτάσω αυτό το μετάλλιο. Τίποτα δεν είναι ποτέ εύκολο» ανέφερε γεμάτος ενθουσιασμό ο Γάλλος πολυολυμπιονίκης στις πρώτες δηλώσεις του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.