Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μαρσάν γκρέμισε ξανά τον Φελπς και τρόμαξε τον Λόχτι

Σε ρυθμούς παγκοσμίου ρεκόρ κολύμπησε ο Λεόν Μαρσάν στον τελικό των 200μ. μικτή ατομική, αλλά άρπαξε μόνο το ολυμπιακό ρεκόρ - Τέταρτο χρυσό για τον Γάλλο υπερκολυμβητή.

Ένας πολυτάλαντος Γάλλος, μόλις 22 ετών, κατέβηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για να ταράξει τα στατικά νερά της πισίνας. Ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής σε διαδοχικές διοργανώσεις (Βουδαπέστη, Φουκουόκα), ο Λεόν Μαρσάν έφτασε το βράδυ της Παρασκευής (2/8) τα τέσσερα χρυσά μετάλλια σε τέσσερα διαφορετικά αγωνίσματα.

Στον τελικό των 200μ. μικτή ατομική ο ασταμάτητος Μαρσάν κυνήγησε με μανία άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Στοιχειωμένο αυτό από το μακρινό 2011. Τότε, στη Σανγκάη της Κίνας, ο Ράιαν Λόχτι είχε καλύψει την απόσταση σε 1.54.00. Ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος που έφτανε σε αυτά τα όρια σπάζοντας κάθε προηγούμενο φράγμα.

Ο Γάλλος κολύμπησε υπέροχα τα πρώτα 150 μέτρα της κούρσας κι έδειχνε ικανός να κατέβει το 1:54.00. Το πρόσθιο τον έφερε σε θέση ισχύος. Στο ελεύθερο όμως έχασε ελάχιστα τον ρυθμό του κι αυτό του κόστισε στο φινάλε. Τι κατάφερε στο τέλος; Όντας εκτός συναγωνισμού να πάρει το ολυμπιακό ρεκόρ από τον Μάικλ Φελπς.

Ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών, ο άνθρωπος των 28 ολυμπιακών μεταλλίων, είχε κάνει 1:54.23 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Πλέον και μετά από 16 χρόνια στασιμότητας το κορυφαίο επίτευγμα ανήκει στον 22χρονο άξιο διάδοχό του, που με 1:54.06 πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Ο ίδιος του είχε «κλέψει» και το αντίστοιχο ρεκόρ στα 400μ. μικτή ατομική, στις 28 Ιουλίου.

Ο Μαρσάν είναι επίσης κάτοχος των ολυμπιακών ρεκόρ στα 200μ. πεταλούδα και στα 200μ. πρόσθιο, τα οποία και κατέρριψε διαδοχικά στις 31 Ιουλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν στο κολυμβητήριο για να πανηγυρίσει με το άξιο τέκνο της γαλλικής κολύμβησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.