Ένας πολυτάλαντος Γάλλος, μόλις 22 ετών, κατέβηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού για να ταράξει τα στατικά νερά της πισίνας. Ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής σε διαδοχικές διοργανώσεις (Βουδαπέστη, Φουκουόκα), ο Λεόν Μαρσάν έφτασε το βράδυ της Παρασκευής (2/8) τα τέσσερα χρυσά μετάλλια σε τέσσερα διαφορετικά αγωνίσματα.

Στον τελικό των 200μ. μικτή ατομική ο ασταμάτητος Μαρσάν κυνήγησε με μανία άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Στοιχειωμένο αυτό από το μακρινό 2011. Τότε, στη Σανγκάη της Κίνας, ο Ράιαν Λόχτι είχε καλύψει την απόσταση σε 1.54.00. Ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος που έφτανε σε αυτά τα όρια σπάζοντας κάθε προηγούμενο φράγμα.

Ο Γάλλος κολύμπησε υπέροχα τα πρώτα 150 μέτρα της κούρσας κι έδειχνε ικανός να κατέβει το 1:54.00. Το πρόσθιο τον έφερε σε θέση ισχύος. Στο ελεύθερο όμως έχασε ελάχιστα τον ρυθμό του κι αυτό του κόστισε στο φινάλε. Τι κατάφερε στο τέλος; Όντας εκτός συναγωνισμού να πάρει το ολυμπιακό ρεκόρ από τον Μάικλ Φελπς.

Ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών, ο άνθρωπος των 28 ολυμπιακών μεταλλίων, είχε κάνει 1:54.23 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Πλέον και μετά από 16 χρόνια στασιμότητας το κορυφαίο επίτευγμα ανήκει στον 22χρονο άξιο διάδοχό του, που με 1:54.06 πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Ο ίδιος του είχε «κλέψει» και το αντίστοιχο ρεκόρ στα 400μ. μικτή ατομική, στις 28 Ιουλίου.

Ο Μαρσάν είναι επίσης κάτοχος των ολυμπιακών ρεκόρ στα 200μ. πεταλούδα και στα 200μ. πρόσθιο, τα οποία και κατέρριψε διαδοχικά στις 31 Ιουλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν στο κολυμβητήριο για να πανηγυρίσει με το άξιο τέκνο της γαλλικής κολύμβησης.