Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι υπέροχες ιστορίες που θα γραφτούν στον στίβο

Το «Σταντ ντε Φρανς» φοράει τα καλά του για να δεχθεί το στίβο, το «βασιλιά» των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι μεγάλες «μάχες» και η θετική παράδοση των Ελλήνων.

Σαν νεράκι κύλησε η πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Χωρίς σταματημό η αγωνιστική δράση, οι μεγάλες στιγμές, οι εκπλήξεις και βέβαια οι δυσάρεστες καταστάσεις στη ξιφασκία και στην πυγμαχία.

Η γλυκειά προσμονή των φίλων του στίβου που περιμένουν την έναρξη του «βασιλιά» των Ολυμπιακών Αγώνων έλαβε τέλος, το βάδην (που διεξάγεται εκτός σταδίου) άνοιξε το πρόγραμμα την Πέμπτη (1/8) και η συγκλονιστική Αντιγόνη Ντρισμπιώτη μάλλον έδωσε μια τελευταία ώθηση στην εθνική μας ομάδα στίβου.

Το «Σταντ ντε Φρανς» λοιπόν παίρνει τη σκυτάλη την Παρασκευή (2/8) το πρωί με το δέκαθλο όπως πάντα να ανοίγει το πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο στάδιο για αγώνες στίβου στην Ευρώπη (σ.σ. η χωρητικότητα αγγίζει τις 80.000 θέσεις) θα φιλοξενήσει ξανά μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά μετά το 2016, όταν το μίτινγκ του Diamond League διεξήχθη εκεί, προτού μετακομίσει σε ένα άλλο στάδιο στο Παρίσι (σ.σ. Σαρλετί)

Το 2003 το εθνικό στάδιο της Γαλλίας είχε φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου με τους Έλληνες αθλητές να κατακτούν πέντε μετάλλια, ένα χρυσό (Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό), ένα αργυρό (Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία) και τρία χάλκινα (Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ. εμπόδια, Κατερίνα Βόγγολη στη δισκοβολία και Κατερίνα Θάνου στα 100μ.). Μακάρι η συγκομιδή των επόμενων ημερών να είναι το ίδιο πλούσια!

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο μήκος, Μίλτος Τεντόγλου είναι ξανά ο επικρατέστερος για τη νίκη, το όνομα του δεσπόζει σε όλα τα δημοσιεύματα των εξειδικευμένων στο στίβο ΜΜΕ με τους ξένους δημοσιογράφους να παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη του επικοντιστή Εμμανουήλ Καραλή.

Οκτώ χρόνια μετά την τελευταία κούρσα του Γιουσέιν Μπολτ στο Ρίο ντε Τζανέιρο ο στίβος αναζητεί ακόμη το νέο «βασιλιά». Ο στίβος ωστόσο είναι υπερπλήρης σε σπουδαίους αθλητές σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα.

Ας δούμε ορισμένες από τις ιστορίες που περιμένουν να ξεδιπλωθούν στις τηλεοπτικές μας οθόνες τις επόμενες μέρες:

  • Ολυμπιακό ρεκόρ alert στα 100 μέτρα γυναικών! Η Τζαμαϊκανή Ελέιν Τόμπσον-Έρα είχε νικήσει στο Τόκιο με χρόνο 10.61 δευτερόλεπτα. Η Αμερικανίδα Σακάρι Ρίτσαρντσον με ατομικό ρεκόρ 10.65 δευτερόλεπτα έμεινε να παίζει μπάλα μόνη της μετά την αποχώρηση της Τζαμαϊκανής Σερίκα Τζάκσον (σ.σ. πήγαινε για το σπριντ νταμπλ, αλλά αποσύρθηκε από το 100άρι) και τη γνωστή απουσία της Τόμπσον-Έρα (σ.σ. δεν συμμετείχε στα τράιαλς). Καλύτερη βέβαια ιστορία θα είναι μια επικράτηση της 37χρονης Σέλι Αν Φρέισερ-Πράις για το τέταρτο μετάλλιο της στην απόσταση, το τρίτο χρυσό της επονομαζόμενης «pocket rocket» στην τελευταία σεζόν της καριέρας της.
  • Αναφέρθηκε παραπάνω πως ο στίβος αναζητεί χρόνια το διάδοχο του Μπολτ με τον Αμερικανό Νόα Λάιλς να εμφανίζει το πιο δυνατό προφίλ, αν και λένε ότι μοιάζει περισσότερο με τον Μορίς Γκριν! Η δήλωση του για τους πρωταθλητές του NBA πως δεν είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές, το ντοκιμαντέρ του Netflix «Sprint» που έχει βασιστεί πάνω του και κυρίως οι χρόνοι του τον καθιστούν υποψήφιο για ένα τρεμπλ (100μ, 200μ. 4χ100μ). Ο Λάιλς ονειρεύεται το παγκόσμιο ρεκόρ στο 200άρι (σ.σ. 19.19 δευτερόλεπτα ο Μπολτ στο Βερολίνο το 2009, τρίτος γρηγορότερος όλων των εποχών ο Λάιλς με 19.30).
  • Η πιο ακριβοθώρητη σταρ του στίβου είναι η Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν-Λεβρόν. Η Αμερικανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης στα 400μ. εμπόδια έλαμψε δια της απουσίας της από το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2023, αγωνίζεται σπάνια στο Diamond League και έτσι έχει στερήσει το κοινό από μια αναμέτρηση με την Ολλανδέζα Φέμκε Mπολ. Όλα να πάνε καλά στο Παρίσι και να δούμε την παγκόσμια ρεκορντγούμαν ΜακΛάφλιν-Λεβρόν (σ.σ. 50.65 δευτερόλεπτα φέτος) να αντιμετωπίζει τη δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών, Μπολ (σ.σ. 50.95 δευτερόλεπτα φέτος).
  • Σε «μάχη» τριών ίσως και περισσότερων θα εξελιχθούν τα 400μ. εμπόδια των ανδρών: Ράι Μπέντζαμιν (ΗΠΑ), Άλισον Ντος Σάντος (Βραζιλία) και Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία). Μπορεί να αλλάξετε τη σειρά. Απλά ο Μπέντζαμιν επικράτησε στη μοναδική συνάντηση και των τριών στο Μονακό. Ο Βάρχολμ υπερασπίζεται τον Ολυμπιακό τίτλο του, χρειάστηκε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στο Τόκιο για να επικρατήσει του Μπέντζαμιν.
  • Όλοι οι παραπάνω δεν είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν το χρυσό μετάλλιο. Ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ είπε φέτος στη Ντόχα πως ευχαρίστως θα μοιραζόταν ξανά την πρώτη θέση στο Παρίσι με τον Τζανμάρκο Ταμπέρι. Οι δύο άλτες του ύψους και στενοί φίλοι μοιράστηκαν τη νίκη και μια ιστορική στιγμή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2021. Κανένας άλτης στο παρελθόν δεν έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στο ύψος, ούτε καν ο Χαβιέρ Σοτομαγιόρ. Ο Ταμπέρι με επίδοση 2,37μ. φέτος είναι πιο κοντά από τον θρύλο του Κατάρ (2,31μ. φέτος) στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας του Μπαρσίμ. Ο Νεοζηλανδός Χάμις Κερ (2,36μ.φέτος) μπορεί να μπει «σφήνα», αρκεί να αποδείξει πως μπορεί να ξεπεράσει αυτό το ύψος σε μεγάλο αγώνα.
  • Αυτοί που δεν χάνουν είναι ο Μόντο Ντουπλάντις στο άλμα επί κοντώ ανδρών και η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ στο ύψος γυναικών. Με το καλημέρα ο Σουηδός έκανε παγκόσμιο ρεκόρ 6,24μ. στο δεύτερο αγώνα του φέτος, ενώ η Ουκρανή άλτρια πέρασε τα 2,10μ. στο Παρίσι και κατέρριψε το στοιχειωμένο ρεκόρ της Στέφκα Κονσταντίνοβα.
  • Η Κενυάτισσα Φέιθ Κιπιεγκόν, αυτή η συγκλονιστική αθλητρια θα διεκδικήσει τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της στα 1.500 μέτρα. Η Κιπιεγκόν θα αγωνιστεί και στα 5.000 μέτρα με αντιπάλους την Ολλανδέζα Σιφάν Χασάν (σ.σ.επίσης στα 10.000μ. και στο μαραθώνιο) και την επίσης Κενυάτισσα Μπεατρίς Τσέμπετ (σ.σ. επίσης στα 10.000μ.)
  • Στο μαραθώνιο δύο θρυλικοί αθλητές που είχαν πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο του 2003, ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπγόγκε και ο Αιθίοπας Κενενίσα Μπεκέλε θα συναντηθούν στην απόσταση των 42.1 χιλιομέτρων. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων θα διεξαχθεί μαραθώνιος για 25 μεικτές ομάδες, ένας άνδρας και μια γυναίκα για κάθε ομάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.