Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOS) και το Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη.

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Αθανάσιο Μιχελόγγονα, τόνισε την ανάγκη ευθυγράμμισης των χωροταξικών σχεδίων, όπως τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, με το νέο εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό. Επίσης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για την οργάνωση του οικείου DMMO, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προόδου στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων Σχεδίων Διαχείρισης Προορισμών.

Συνεργασία και Διάδραση

Ο κ. Πτωχός επεσήμανε τη σημασία της διάδρασης των νέων Περιφερειακών Παρατηρητηρίων με ερευνητικούς φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς και με το Εθνικό Παρατηρητήριο, για την ενίσχυση της τουριστικής στρατηγικής.

Δηλώσεις Υπουργού Τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε: «Στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ελληνικών προορισμών, αποτελεί στρατηγική επιλογή μας η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας». Παρουσίασε επίσης τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στην προστασία, την ανθεκτικότητα και την ανάδειξη των δυνατοτήτων των τουριστικών προορισμών.

Συμμετέχοντες στη Συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βάσια Κουτσούκου, και ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ, Κωνσταντίνος Ζήκος. Συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ) και Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και Ιονίων Νήσων, Ιωάννης Τρεπεκλής, καθώς και οι Περιφερειάρχες Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, και άλλοι εκπρόσωποι από διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας.

Η συνεδρίαση ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών και των κεντρικών φορέων για την προώθηση μιας βιώσιμης και ανθεκτικής τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα.