Η σύσκεψη, που έλαβε χώρα στον Αμπελώνα, παρουσία της Χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Μαρίας Γαλλιού, του Δημάρχου Τυρνάβου Στέλιου Τσικριτσή και υπηρεσιακών παραγόντων, εστίασε στον απολογισμό των μέχρι τώρα ενεργειών και στον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων για την αντιμετώπιση της ζωονόσου.

Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του μέτρου των ζωνών επιτήρησης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόδοση των ληφθέντων μέτρων. «Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία ήταν όντως αυστηρά αλλά αναγκαία. Το πράξαμε φοβούμενοι τη διασπορά και βάσει των αποτελεσμάτων αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον απολογισμό του, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των κτηνιάτρων, οι οποίοι κατάφεραν να ιχνηλατήσουν πάνω από 360.000 ζώα, τόσο συμπτωματικά όσο και ασυμπτωματικά. «Θανατώθηκαν περίπου 14.000 ζώα, αριθμός μικρός αναλογικά με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη σοβαρότητα της νόσου,» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι οι ιχνηλατήσεις θα συνεχιστούν καθημερινά μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο κ. Κουρέτας εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τους κτηνοτρόφους για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Σας ευχαριστώ που ακούσατε τις υπηρεσίες μας, συμμορφωθήκατε στις οδηγίες και τηρήσατε τα μέτρα, όσο σκληρά κι αν σας φάνηκαν αρχικά. Αποδείχθηκαν αναγκαία,» ανέφερε.

Η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Μαρία Γαλλιού, επισήμανε τη σημασία της συνέχισης της κοινής προσπάθειας για την εκρίζωση της πανώλης. «Αν συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια, εμείς με όλα τα μέσα που διαθέτουμε στο πεδίο και εσείς με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, θα τα καταφέρουμε,» τόνισε.

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, εξήρε τα άμεσα αντανακλαστικά της Περιφερειακής Αρχής και την επιτυχία της επιχείρησης περιορισμού της νόσου. «Η απειλή περιορίστηκε χάρη στη μεγάλη επιχείρηση της Περιφέρειας,» σημείωσε.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεσμεύτηκε για την αναζήτηση και τιμωρία των υπαίτιων της μετάδοσης της πανώλης στην περιοχή. «Σας δίνω τον λόγο μου, ότι οι υπαίτιοι θα αναζητηθούν. Τη σωστή στιγμή όμως. Τώρα είναι η ώρα της μάχης…,» ανέφερε κλείνοντας τη σύσκεψη.