Κορωνοϊός: Γιατί είναι ξανά σε έξαρση

Στους 71 οι θάνατοι από γρίπη, στους 1.300 από κορωνοϊό - Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Αύξηση παρουσιάζει εδώ και αρκετές εβδομάδες στη χώρα μας ο κορωνοϊός, που πλέον είναι ενδημική νόσος κι αυτό σημαίνει ότι ζει μαζί μας και θα κάνει εξάρσεις και υφέσεις.

«Τώρα είμαστε σε μία έξαρση που οφείλεται σε τρεις παράγοντες και ο βασικότερος είναι ότι φέτος εμβολιάστηκαν πάρα πολύ λίγοι» είπε στο ΕΡΤNews ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Οι ευπαθείς και μόνο ομάδες υπολογίζονταν γύρω στα 3 εκατομμύρια, ενώ έχουμε κάνει 270.000 δόσεις εμβολίων. Αντίστοιχα για τη γρίπη έχουμε κάνει γύρω στα 3 εκατομμύρια δόσεις και μπράβο μας. Θρηνήσαμε 71 θανάτους από γρίπη, ενώ οι θάνατοι από κορονοϊό, ανέρχονται σε 1.300», τόνισε.

«Μια φορά τον χρόνο κάνουμε αυτό το εμβόλιο»

«Δεν λέω κάθε χρόνο ότι θα κάνω το 30ο ή το 31ο εμβόλιο, αλλά ότι κάνω το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, έτσι πρέπει και με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Κάναμε τα τρία πρώτα έμβόλια με την αναμνηστική δόση και πρέπει να μπούμε στην κουλτούρα ότι μια φορά τον χρόνο κάνουμε αυτό το εμβόλιο», είπε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας:.

«Όσο περνάει ο καιρός ο κορωνοϊός αλλάζει και σε περίοδο ύφεσης, η ανοσία του πληθυσμού πέφτει, ο ιός γίνεται λίγο πιο μεταδοτικός και ξαναπηγαίνει στους ανθρώπους. Άρα κι εμείς πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Για παράδειγμα, όταν έχουμε συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως αυτή την περίοδο που έχουμε έξαρση ή είμαστε σε στενή επαφή γνωστού κρούσματος, είναι τελείως απαραίτητο να κάνουμε και δύο και τρία τεστ» επισημαίνει.

«Να μην ξεχνάμε το εμβόλιο»

«Αν είμαστε νέοι και κυκλοφορούμε με μέσα μαζικής μεταφοράς θα φοράμε μάσκα. Αν από την άλλη είμαστε είτε ηλικιωμένοι, είτε ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, με υποκείμενα νοσήματα, θα επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας ώστε να κάνει αίτηση και να πάρουμε έγκαιρα εντός των πέντε πρώτων ημερών τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται εντελώς δωρεάν από το κράτος και μειώνουν τρομερά την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Άρα χρειάζεται μια προσαρμοστικότητα. Όταν κάνει ο κορονοϊός εξάρσεις να προσέχουμε πολύ κι όταν κάνει υφέσεις, ας είμαστε λίγο πιο χαλαροί, αλλά να μην ξεχνάμε το εμβόλιο, τουλάχιστον στην αρχή του φθινοπώρου». Κάθε καλοκαίρι έχουμε έξαρση, αναφέρει ο κ. Βασιλακόπουλος και εξηγεί ότι δύο κυρίως μεταλλάξεις αυξάνουν την ικανότητα της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να συνδέεται με τον υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.