Κόντρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας για την εκμίσθωση εκτάσεων για φωτοβολταϊκά

Σκλήρη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας μετά τη συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου 2024, με αφορμή το ζήτημα της εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων στη Δημοτική Κοινότητα Σεβαστειανών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών.

Η συνεδρίαση, που αναβλήθηκε λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων και της παρέμβασης της Λαϊκής Συσπείρωσης Σκύδρας, αποκάλυψε βαθιές διαφωνίες και έντονες συγκρούσεις μεταξύ των παρατάξεων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας, με επικεφαλής τον Γιάννη Σουμελίδη, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για ξεπούλημα της δημοτικής γης σε ιδιώτες και υποστήριξε ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη μέση του καλοκαιριού, όταν οι αγρότες βρίσκονται σε φουλ εργασιακή περίοδο, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις. Στην ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε πως η απόφαση για εκμίσθωση των εκτάσεων αποτελεί νίκη απέναντι στη λογική που θέλει όλα τα κοινωνικά αγαθά να περνάνε σε χέρια ιδιωτών.

Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή Σκύδρας, δια στόματος της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου, απέρριψε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση αλλά για εκμίσθωση με δημοπρασία, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Η Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η έκταση των 300 στρεμμάτων, από τα οποία μόνο τα 80 στρέμματα θα καλυφθούν από φωτοβολταϊκά, δεν είναι κατάλληλη για άλλη χρήση, και ότι δεν υπάρχει ζήτημα υποθήκευσης του μέλλοντος της γης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απάντησε κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για έλλειψη διαφάνειας και προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο Γιάννης Σουμελίδης κάλεσε τους κατοίκους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την προστασία των δημοτικών εκτάσεων και να αντισταθούν στην παραχώρηση λαϊκών αγαθών σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, ανταπάντησε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για διαφάνεια και σεβασμό στη δημοκρατία και τους θεσμούς. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει τίποτα να κρύψει και ότι οι διαδικασίες θα συνεχίσουν με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό στα συμφέροντα των δημοτών.

Η έντονη αντιπαράθεση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς οι δύο παρατάξεις παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ζήτημα της εκμίσθωσης των δημοτικών εκτάσεων για φωτοβολταϊκά σταθμίζει τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας και των δημοτικών αρχών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.