Με συγκλονιστικές καταθέσεις που παραπέμπουν σε σκηνές αρχαίας τραγωδίας συνεχίστηκε χθες η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου οι μάρτυρες, πέρα από την προσωπική τους ιστορία, μίλησαν στο δικαστήριο για την παντελή απουσία του κράτους.

«Ο κρατικός μηχανισμός δεν έκανε τίποτα»

«Το μόνο πράγμα που έκανε ο κρατικός μηχανισμός ήταν ότι δεν έκανε τίποτα!» είπε μέσα σε έντονη φόρτιση η Αθηνά Μουτάφη, η οποία περιέγραψε στο δικαστήριο τον χειρότερο εφιάλτη για κάθε γονιό, που εκείνη τον έζησε εξαιτίας της ανυπαρξίας του κράτους εκείνες τις κρίσιμες ώρες.

«Κάντε το καθήκον σας»

«Σας παρακαλούμε πολύ να κάνετε το καθήκον σας και να μας λυτρώσετε από τον πόνο. Μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό» είπε απευθυνόμενη στους δικαστές η μάρτυρας, η οποία είδε μπροστά στα μάτια της τον γιο της Βίκτωρα να τον καταπίνουν τα κύματα και εκείνη να πρέπει, μην έχοντας άλλη επιλογή, να συνεχίσει να δίνει μάχη για να σώσει και την κόρη της Βάσια με την οποία μπήκαν στο νερό για να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

«Ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε γονέα»

Η Αθήνα Μουτάφη με λόγια καρδιάς κατέθεσε εξηγώντας ότι είναι η μόνη μάνα που είδε το παιδί της να χάνεται μπροστά της και να είναι αναγκασμένη να το αφήσει πίσω νεκρό στη θάλασσα για να σώσει το άλλο της παιδί. «Το μέλημά μου ήταν να μη χαθούμε με τα παιδιά και να είμαστε κοντά. Μετά από δύο-τρία κύματα έβλεπα τη Βάσια αλλά όχι τον Βίκτωρα. Την επόμενη στιγμή τον είδα μπρούμυτα. Είχε φύγει το παιδί. Η Βάσια ήθελε να τον πάρουμε μαζί. Τον χειρότερο εφιάλτη για κάθε γονέα εγώ τον ζούσα μπροστά μου. Αναγκάστηκα να αφήσω το παιδί μου. Είδα το παιδί μου να χάνεται μπροστά μου βασανιστικά και να πρέπει να το αφήσω μέσα στη θάλασσα για να σώσω το άλλο μου παιδί. Είχαμε κουραστεί πολύ. Κάποια στιγμή έβγαλα τον στηθόδεσμό μου και έδεσα το χέρι μου με το χέρι του παιδιού μου για να μη χαθούμε. Αυτά που βλέπετε εσείς στις ταινίες εμείς τα ζήσαμε στην πραγματικότητα. Οταν έφτασε ένα ψαροκάικο, έβαλα το παιδί μου μέσα, αλλά δεν ένιωθα καμία χαρά που σώθηκα».

Ράγισαν καρδιές

Νωρίτερα είχαν κυριολεκτικά ραγίσει καρδιές στην αίθουσα του δικαστηρίου στη διάρκεια της κατάθεσης του Ιωάννη Φιλιππόπουλου, ο οποίος έχασε τις δίδυμες κόρες του 9 ετών και τους γονείς του, οι οποίοι βρέθηκαν καμένοι και αγκαλιασμένοι. «Η μανούλα μου βρέθηκε από κάτω, τα κοριτσάκια μου ανάμεσα και ο πατέρας μου από πάνω. Μου έδωσαν τους γονείς μου για ταφή, αλλά δεν μου έδιναν τα παιδιά γιατί δεν μπόρεσαν να τα ξεχωρίσουν και το κάναμε με βάση τα εκμαγεία από τα μασελάκια που είχε κρατήσει η γυναίκα μου» κατέθεσε ο μάρτυρας μέσα σε απόλυτη σιωπή.

«Παγίδα θανάτου»

«Οταν όλος ο κόσμος φεύγει», πρόσθεσε με τα λόγια να μοιάζουν φτωχά, «για διακοπές, εγώ πάω στο νεκροταφείο. Μου στέρησαν τις αγκαλιές των παιδιών μου» τόνισε ο Ιωάννης Φιλιππόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν τους είχαν στείλει και τους γονείς του στην παγίδα θανάτου μέσα στο Μάτι θα ήταν όλοι ζωντανοί. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Αυγούστου.

Πηγή: «Τα Νέα» – Εντυπη Εκδοση