Επιστολή Δημάρχου Καρπενησίου για την ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς, με επιστολή του περιγράφει στους δημότες την πρόοδο της Ενεργειακής Κοινότητας Καρπενησίου–Μακρακώμης και την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού στο Νεραϊδοβούνι.

Ο στόχος του έργου είναι να εξοικονομηθούν περίπου 500.000 ευρώ ετησίως, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει ότι το έργο δεν εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά αποσκοπεί στην ενεργειακή αυτάρκεια και στα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, δεσμεύεται να εξετάζει κάθε πρόταση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με γνώμονα τα συμφέροντα της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Ιστορική Αναδρομή και Σύνθεση της Κοινότητας

Η Ενεργειακή Κοινότητα αποτελείται από το Δήμο Καρπενησίου (40%), το Δήμο Μακρακώμης (40%) και τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας των δύο Δήμων, καθώς και την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ (20%). Μετά την κατάργηση των παραπάνω νομικών προσώπων, το ποσοστό τους θα αναλάβει ο Δήμος Αγράφων. Η ίδρυση της κοινότητας εγκρίθηκε ομόφωνα με την υπ’ αριθ. 32/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τρέχουσες Εξελίξεις και Προκλήσεις

Με την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Καρπενησίου, έγινε εκτενής επανεξέταση του έργου. Καταλήχθηκε πως οποιαδήποτε τροποποίηση του σχεδίου θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για τους δημότες, καθώς η αποχώρηση από την κοινότητα θα σήμαινε απώλεια ευκαιριών για μείωση του ενεργειακού κόστους. Η αλλαγή θέσης του φωτοβολταϊκού σταθμού θεωρήθηκε εξαιρετικά επισφαλής, δεδομένου ότι η ΔΕΔΔΗΕ ενδέχεται να μην εγκρίνει νέους όρους σύνδεσης.

Οικονομικό και Κοινωνικό Όφελος

Η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού προβλέπεται να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα, το ενεργειακό κόστος του Δήμου έχει αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας τα 900.000 ευρώ το 2023. Με την υλοποίηση του έργου, αναμένεται εξοικονόμηση περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ ετησίως, γεγονός που θα επιτρέψει τη μείωση των δημοτικών τελών και την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών.

Προοπτική για ΑΠΕ και Τοπική Οικονομία

Η δημοτική αρχή διαβεβαίωσε ότι θα εξετάζει προσεκτικά κάθε πρόταση κατασκευής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με γνώμονα τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Ωστόσο, εκφράστηκε αρνητική στάση απέναντι σε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις ΑΠΕ που δεν προσφέρουν όφελος στην τοπική κοινωνία.

Συμπεράσματα και Δεσμεύσεις

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς, τόνισε ότι το έργο της Ενεργειακής Κοινότητας δεν εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Η δημοτική αρχή δεσμεύεται να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με διαφάνεια και να παραμένει ανοιχτή σε προτάσεις και κριτική από την κοινότητα.

Ο Δήμος Καρπενησίου καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στον ανοιχτό διάλογο, προκειμένου να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.