Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που επιλέγουν κατ’ εξοχήν οι Έλληνες για να πάνε τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σήμερα το πρωί η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στο λιμάνι του Πειραιά καθώς αναχωρούν και οι τελευταίοι αδειούχοι.

Σύμφωνα με το Λιμενικό τον Ιούλιο αναχώρησαν 1.400.000 επιβάτες εκ των οποίων οι 400 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Η πληρότητα άγγιξε το 100% ενώ σε σύγκριση με πέρσι έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια κατά 13%.

Πολλοί είναι οι φοιτητές και οι μαθητές που μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις επέλεξαν την Πάρο και την Αντίπαρο ως καλοκαιρινό προορισμό.

Δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα εισιτήρια στα Ι.Χ.

Εν τω μεταξύ τέλος μπήκε στα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ιδιωτών για μεταφορά αυτοκινήτων και μηχανών. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη 30/7 και αφού εκτιμήθηκε ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι υψηλό έκλεισε κάθε συζήτηση.

Το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα οχήματα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίβολο, αφού, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, οι μειώσεις ΦΠΑ δεν έχουν τελικώς θετικό αντίκτυπο στο μέτωπο της ακρίβειας καθώς δεν «περνούν» στον τελικό καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη οι τιμές στα εισιτήρια των συμβατικών πλοίων είναι σταθερές και ελαφρά μειούμενες και αυξημένες στα ταχύπλοα και στις ενδονησιωτικές συνδέσεις, ενώ στις επαφές που έχει με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες συζητείται η περαιτέρω επέκταση των ειδικών εκπτώσεων και προσφορών.