Διπλή πλάτη… έβαλε η πλειονότητα των παρόχων ενέργειας με αποτέλεσμα οι τελικές χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και συγκεκριμένα στο πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο να είναι τον Αύγουστο χαμηλότερες έως και 14% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Οι πάροχοι επιστράτευσαν μεγάλες εκπτώσεις οι οποίες σε συνδυασμό και με την κρατική επιδότηση θα στείλουν το πράσινο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμενου μήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις μεγάλες αυξήσεις που σημειώθηκαν στο ηλεκτρικό ρεύμα και συγκεκριμένα στη χονδρεμπορική αγορά η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο προκειμένου να αντλήσει έσοδα και να τα διαθέσει για την επιδότηση των τελικών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα του Αυγούστου.

Η έκτακτη εισφορά υπολογίστηκε σε 10 ευρώ/MWh και θα τρέξει για τις καταναλώσεις φυσικού αερίου των ηλεκτροπαραγωγών τον μήνα Αύγουστο.

Οι τελικές τιμές των παρόχων

Οι πάροχοι ενέργειας από χθες ανάρτησαν στις ιστοσελίδες τους τις τελικές χρεώσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Αυτές αφορούν στον μήνα Αύγουστο.

Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τα οποία και επεξεργάστηκε ο ΟΤ, προκύπτει ότι η πλειονότητα των παρόχων ενέργειας με τις εκπτώσεις που έκαναν αλλά και με τις επιδοτήσεις (0,016 ευρώ/kWh) που έδωσε το κράτος διαμόρφωσε φθηνότερους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο.

Οι μειώσεις κυμαίνονται από 9% έως και 14%, ενώ υπάρχει και μερίδα παρόχων που διατήρησε αμετάβλητες τις τελικές τιμές (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων) και ελάχιστοι πάροχοι οι οποίοι διαμόρφωσαν (συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων και εκπτώσεων) υψηλότερες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τον Ιούλιο.

Τα «πράσινα» τιμολόγια των παρόχων

Ειδικότερα, τα πράσινα τιμολόγια των παρόχων με τις τελικές χρεώσεις του Αυγούστου, ανά πάροχο διαμορφώθηκαν για τον Αύγουστο ως εξής:

  • ΔΕΗ. Το Γ1/Γ1Ν για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης έχει χρέωση στα 0,16391 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η νυχτερινή χρέωση είναι στα 0,14934 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.
  • ΗΡΩΝ. Το Basic Home έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,14279 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.
  • Protergia. Το οικιακό Value Special έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,1439 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 4 ευρώ.
  • Elpedison. Το ειδικό οικιακό τιμολόγιο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,1425 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή του παγίου είναι στα 4 ευρώ. Από την 101ηκιλοβατώρα και πάνω η ανταγωνιστική χρέωση χωρίς επιδότηση είναι είναι στα 0,1995 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μέχρι τις 500 κιλοβατώρες η χρέωση με την επιδότηση είναι στα 0,1835
  • NRG. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,17131 ευρώ ανά κιλοβατώρα με ebill και πάγια εντολή και έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 3,5 ευρώ.
  • Volton. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,16292 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και δώρο το ρεύμα του πρώτου μήνα. Το πάγιο είναι στα 4,90 ευρώ.
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδος. Το ειδικό ενιαίο τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,1539 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
  • ΖΕΝΙΘ. Το Power Home Smart έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,26318 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
  • Ελιν. Το Power On! Home Green έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,14205 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
  • Volterra. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,15613 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 4,50 ευρώ.
  • Solar Energy. Το ειδικό τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,17839 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Πηγή: ot.gr