Ο κ. Στρατάκος ενημέρωσε πως τα δείγματα από την περιοχή νότια του Ηρακλείου ήταν θετικά, και άμεσα επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Η κύρια ενέργεια που πρέπει να ληφθεί είναι η δημιουργία ζωνών προστασίας και η εφαρμογή όλων των μέτρων που προβλέπονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την εκρίζωση των νόσων.

«Η εμπειρία μας από προηγούμενες περιπτώσεις ζωονόσων στην Ελλάδα δείχνει ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων έχει αποδώσει καρπούς», ανέφερε ο κ. Στρατάκος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τους κτηνοτρόφους για την άμεση πληροφόρηση και την αποτελεσματική διαχείριση της νόσου.

Ο κ. Στρατάκος κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ενημερώνουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης άμεσα, εάν παρατηρήσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα στο κοπάδι τους. «Δεν είναι μόνο μία μάχη με τον ιό, αλλά και με το χρόνο», δήλωσε, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση και συνεργασία.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε ότι υπήρξε άμεση ενημέρωση και συνεργασία με το υπουργείο από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα στο νησί. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, με την καθοδήγηση του υπουργείου, δίνουν καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου.

«Η σωστή και γρήγορη διαχείριση είναι κρίσιμη για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια θα ακολουθήσει πιστά το πρωτόκολλο που ορίζεται από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό κανονισμό για να σωθεί η κτηνοτροφία της Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης επικοινώνησε επίσης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δίδονται. «Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Θεσσαλίας και να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων του νησιού, αρμόδιοι των κτηνιατρικών διευθύνσεων, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, και κτηνοτρόφοι, δείχνοντας την αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.