Ρωσία και Δύση στη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Είκοσι έξι κρατούμενοι από φυλακές επτά χωρών σε μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων υπό τον συντονισμό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών - Τα ονόματα

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στην ‘Αγκυρα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ανταλλαγής 26 δυτικών και Ρώσων κρατουμένων υπό τον συντονισμό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

 «Η οργάνωσή μας έχει αναλάβει σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση ανταλλαγής, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη της τελευταίας περιόδου» αναφέρει η MIT σε ανακοίνωσή της.

Τόσο το Κρεμλίνο , όσο και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν για μια πιθανή ανταλλαγή.

Σύμφωνα με το CNN Turk πρόκειται για ανταλλαγή 26 ατόμων που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Πώς θα γίνει η ανταλλαγή

Στο πλαίσιο της επιχείρησης ανταλλαγής, 10 κρατούμενοι, εκ των οποίων 2 παιδιά, θα μεταφερθούν στη Ρωσία, 13 κρατούμενοι θα μεταφερθούν στη Γερμανία και άλλοι τρεις θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ.

Για την ανταλλαγή των κρατουμένων έφθασαν στην ‘Αγκυρα συνολικά επτά αεροπλάνα, δύο από τις ΗΠΑ και από ένα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των κρατουμένων είναι:

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς κρατούμενος στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, κρατούμενος στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο φυλακισμένος στη Λευκορωσία Γερμανός, Ρίκο Κρίγκερ.

Ο Ρώσος αντιφρονούντας Ιλιά Γιάσιν.

Ο αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB Βαντίμ Κράσικοφ, φυλακισμένος στη Γερμανία.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε επίσης ότι τέσσερις Ρώσοι που είναι φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες «εξαφανίσθηκαν» από την βάση δεδομένων για τους φυλακισμένους που χρησιμοποιεί το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ.

Τους κατονόμασε ως Αλεξάντερ Βίνικ, Μαξίμ Μάρτσενκο, Βαντίμ Κανοσιόνοκ και Βλαντισλάβ Κλιούσιν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.