Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες ότι το Ιράν ή οι σύμμαχοί του θα προχωρήσουν σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς αυτήν την εβδομάδα.

«Το Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο, τόσο από αμυντική όσο και από επιθετική άποψη», είπε ο Νετανιάχου μετά την επίσκεψή του στην έδρα της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου του στρατού, που είναι αρμόδια για την πολιτική προστασία. «Θα επιβάλουμε πολύ βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται», επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, που επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου θα συνομιλήσει αργότερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το αντικείμενο της συζήτησής τους θα είναι η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ο πόλεμος με το Ισραήλ εισήλθε σε νέα φάση

Ο ηγέτης της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ εισήλθε σε νέα φάση, προειδοποιώντας ότι η οργάνωση θα απαντήσει σίγουρα στη δολοφονία ενός ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επίθεση.

Ο Νασράλα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η οργάνωση δεν ευθύνεται για την φονική επίθεση με ρουκέτα το Σάββατο που οδήγησε στον θάνατο παιδιών στα κατεχόμενα και προσαρτημένα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.  Όπως είπε η Χεζμπολάχ θα παραδεχόταν αν έκανε λάθος και σκότωνε αμάχους.

Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης μίλησε για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια αλλά και τον θάνατο του διοικητή της σιιτικής οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ που σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα το βράδυ της Τρίτης σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Σουκρ για την επίθεση που σκότωσε 12 παιδιά κι εφήβους το Σάββατο στη Ματζντάλ Σαμς, πόλη Δρούζων στο κατεχόμενο και προσαρτημένο Γκολάν.

Προετοιμάζεται το Ιράν – Μπαράζ επαφών ανάμεσα στους συμμάχους του

Υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους περιφερειακών συμμάχων του Ιράν από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη προκειμένου να συζητήσουν ενδεχόμενα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, δήλωσαν πέντε πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ που είναι σύμμαχοι του Ιράν καθώς και του υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη κινήματος Χούθι της Υεμένης, της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινών αντιστασιακών οργανώσεων θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στην Τεχεράνη, ανέφεραν οι πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Το Ιράν και τα μέλη της αντίστασης θα πραγματοποιήσουν ενδελεχή αποτίμηση μετά τη συνάντηση στην Τεχεράνη προκειμένου να εξευρεθεί ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ανταπάντησης στο σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ]», ανέφερε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος με άμεση γνώση της συνάντησης.

Άλλος Ιρανός αξιωματούχος είπε πως ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και υψηλόβαθμα μέλη του επίλεκτου σώματος Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν θα λάβουν μέρος. «Το πώς το Ιράν και το μέτωπο της αντίστασης θα απαντήσουν εξετάζεται… Αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε και το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) αναμφίβολα θα το μετανιώσει», δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

«Κράτος παρίας» το Ισραήλ σύμφωνα με τον Ιορδανό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι αποκάλεσε σήμερα το Ισραήλ «κράτος παρία» που πρέπει να εμποδιστεί από το να «προκαλέσει περισσότερους πολέμους και καταστροφές» στη Μέση Ανατολή, με τον επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας να αντιδρά στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κράτος που έχει μετατραπεί σε κράτος παρία να επιβάλει περισσότερους πολέμους και καταστροφές στην περιοχή», δήλωσε ο Σαφάντι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο, Χαβιέ Μπετέλ στο Αμάν.

Προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει για να «βάλει φρένο στην κραυγαλέα επιθετικότητα του Ισραήλ», ο Ιορδανός ΥΠΕΞ κάλεσε το ΣΑ «να προστατεύσει το δικαίωμα αυτής της περιοχής να ζει με ειρήνη και ασφάλεια».

«Η κατάσταση διολισθαίνει στην άβυσσο και η ευθύνη βαρύνει το Ισραήλ», προειδοποίησε, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «δολοφόνησε» τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, «τον άνθρωπο που διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία ανταλλαγής Παλαιστινίων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, θα ήταν απαραίτητο «να τεθεί τέλος στην αιτία της κλιμάκωσης, δηλαδή στην επιθετικότητα κατά της Γάζας», κατέληξε ο Ιορδανός ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,