Σειρήνες προειδοποίησης ηχούν στο βόρειο Ισραήλ για επίθεση από πυραύλους. Συγκεκριμένα, οι σειρήνες ήχησαν στις περιοχές Σλόμι, Μπετζέτ, Χανίτα και Ρος Χανίκρα, ενώ ενεργοποιήθηκε το Iron Dome για την αναχαίτιση τους.

Αρχικά δεν έχει αποσαφηνισθεί τι ακριβώς συμβαίνει ωστόσο αργότερα η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις. Οι δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ, μετά τη δολοφονία ανώτερου διοικητή της αυτή την εβδομάδα.

Η κλίμακα της επίθεσης δεν φαίνεται ικανή να προκαλέσει ιδιαίτερες ζημιές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την πλευρά της Χεζμπολάχ εκτοξεύτηκαν περίπου 25 πύραυλοι οι οποίοι αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδηρούν Θόλο» (Iron Dome) του Ισραήλ, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Υπόσχονται εκδίκηση οι Χούθι

Ο ηγέτης των ανταρτών της Υεμένης, ο Αμπντελ Μαλίκ αλ-Χούθι, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα δοθεί «στρατιωτική απάντηση» στην «επικίνδυνη κλιμάκωση» που προκάλεσε το Ισραήλ, όπως ο ίδιος τόνισε, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια χθες, Τετάρτη, στην Τεχεράνη σε πλήγμα που αποδόθηκε Ισραήλ.

«Είναι ξεκάθαρη η θέση μας για τα εγκλήματα αυτα», δήλωσε ο ηγέτης του φιλοϊρανικού κινήματος των ανταρτών Χούθι σε τηλεοπτική του ομιλία. «Πρέπει να υπάρξει στρατιωτική απάντηση σε αυτά τα εγκλήματα, τα οποία είναι επικίνδυνα, θρασύτατα και συνιστούν μεγάλη κλιμάκωση εκ μέρους του ισραηλινού εχθρού», συνέχισε.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι αυξάνουν τις επιθέσεις στ’ ανοικτά των ακτών της Υεμένης εναντίον πλοίων που παρουσιάζονται ως συνδέονται με κάποιο τρόπο με το Ισραήλ, σε ένδειξη «υποστήριξης» προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Οι αντάρτες της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει επίσης πυραύλους εναντίον ισραηλινών πόλεων, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν.

Στην ομιλία του σήμερα, ο Αμπντελ Μαλίκ αλ-Χούθι χαρακτήρισε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς «κατάφωρη και σαφή παραβίαση όλων των κανόνων και όλων των αρχών».

Σχολιάζοντας επίσης τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη κοντά στη Βηρυτό σε πλήγμα, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβε το Ισραήλ, ο ηγέτης των ανταρτών κατήγγειλε «ολοφάνερη επιθετικότητα και επικίνδυνη κλιμάκωση».

Οι Χούθι ελέγχουν ολόκληρα τμήματα της Υεμένης, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος της ακτής στην Ερυθρά Θάλασσα.