Αντίποινα εξετάζει το Ιράν μετά τη δολοφονία Χανίγια – Οι ΗΠΑ φέρνουν στόλο

Συσκέπτονται σήμερα στον απόηχο της δολοφονίας και της κηδείας Χανίγια οι ιρανοί αξιωματούχοι με τους συμμάχους τους για πιθανά αντίποινα στο Ισραήλ. Δώδεκα πολεμικά αμερικανικά πλοία στην περιοχή.

Αξιωματούχοι του Ιράν διαβουλεύονται σήμερα με εκπροσώπους των περιφερειακών συμμάχων του Ιράν από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη για να εξετάσουν πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, δήλωσαν πέντε πηγές στο Reuters.

Η περιοχή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ, του Ιράν και των συμμαχικών του δυνάμεων μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την Τετάρτη και τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ την Τρίτη σε ισραηλινό πλήγμα στα περίχωρα της λιβανέζικης πρωτεύουσας Βηρυτού.

Η κηδεία Χανίγια

Σήμερα πραγματοποιήθηκε τελετή κηδείας με τιμές προέδρου στην Τεχεράνη για τον Ισμαήλ Χανίγια. Το Ιράν έχει τονίσει ότι έχει χρέος να εκδικηθεί για τη δολοφονία του Παλαιστίνιου ηγέτη που έλαβε χώρα όσο αυτός ήταν φιλοξενούμενος στην Τεχεράνη.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ και η Γαλλία επιδίδονται σε ένα διπλωματικό μπαράζ προκειμένου να πείσουν την Τεχράνη να συγκρατήσει τις αντιδράσεις της προκειμένου να αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος.

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν τον στόλο τους στην περιοχή

Ωστόσο την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει 12 πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία του, και το Wasp Amphibious Ready Group, μια αμφίβια ομάδα τριών πλοίων που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.000 πεζοναύτες και ναύτες, αναφέρει δημοσίευμα της Washighton Post.

Το USS Theodore Roosevelt βρέθηκε στον Περσικό Κόλπο την Τετάρτη με έξι αμερικανικά αντιτορπιλικά: το USS Cole, το USS John S. McCain, το USS Daniel Inouye, το USS Russell, το USS Michael Murphy και το USS Laboon.

Στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκονταν τα τρία αμφίβια πλοία – το USS Wasp, το USS Oak Hill και το USS New York – και δύο αντιτορπιλικά, το USS Bulkeley και το USS Roosevelt.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.