ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Ζητούν συνάντηση με Μητσοτάκη για τις ελλείψεις στις Δομές Υγείας

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, με αποκλειστικό θέμα τις σοβαρές ελλείψεις στις δομές υγείας των νησιών και την ανάγκη αναμόρφωσης του ΕΣΥ, το οποίο έχει παραμείνει αμετάβλητο από το 1980.

Στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα στις δομές υγείας των νησιών, τονίζοντας τις επείγουσες ανάγκες τους. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, πρότεινε αντί για άλλη επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, να επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα παρουσιαστεί πλήρης φάκελος με τις ανάγκες και τα προβλήματα των νησιών, περιλαμβάνοντας το κόστος των αεροδιακομιδών και των υγειονομικών δομών. Ο κ. Κολιάδης δήλωσε ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να απαντήσει για το πλάνο της στον τομέα της υγείας στα νησιά τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τόνισε την ανάγκη για στοχευμένες λύσεις.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Ρόδου, κ. Κώστας Χαλκιάς, επεσήμανε ότι το ετήσιο κόστος των αεροδιακομιδών στα Δωδεκάνησα υπερβαίνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, με 400 αεροδιακομιδές ετησίως, κυρίως παιδιών, λόγω έλλειψης νοσοκομείου Παίδων. Οι δήμαρχοι των μικρότερων νησιών ζητούν κάθε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο ή Κέντρο Υγείας να διαθέτει τουλάχιστον έναν παθολόγο και όχι μόνο αγροτικούς γιατρούς. Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά, τόνισε την ανεπάρκεια της τηλεϊατρικής, ενώ ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ζήτησε ενίσχυση των αεροδιακομιδών με ελικόπτερα ΕΚΑΒ. Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε να καταρτίσει τον φάκελο για την Υγεία έως τον Σεπτέμβριο για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, τόνισε ότι δεν πρέπει να συγχέονται τα προβλήματα των μεγάλων νησιών με αυτά των μικρών. Η βασική παράμετρος που επισημάνθηκε είναι η έλλειψη προσωπικού. Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του ΕΣΥ, το οποίο έχει παραμείνει αμετάβλητο από το 1980.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.