Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό αλλά είναι έθιμο πολλών χρόνων τώρα για το Πολεμικό Ναυτικό να βαφτίζουν τα πλοία του γυναίκες. Για παράδειγμα, ανάδοχος (δηλαδή νονά) της φρεγάτας «Υδρα», που μετείχε στην επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα και κατέρριψε μάλιστα και drones των Χούθι, ήταν η μητέρα του σημερινού Πρωθυπουργού, Μαρίκα Μητσοτάκη, όπως μας κάνει γνωστό ο ΒΗΜΑτοδότης.
Ο ρόλος της νονάς στο πολεμικό ναυτικό
Η τελετή της βάπτισης της φρεγάτας «Υδρα» πραγματοποιήθηκε το 1992 και η αείμνηστη Μαρίκα, μετέβη σε ναυπηγείο της Βόρειας Γερμανία για το σκοπό αυτό.
Η αναδοχή των πολεμικών πλοίων
Η τίτλος της νονάς ενός πολεμικού πλοίου είναι τίτλος διάκρισης και τιμής. Ετσι, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει την αναδοχή των πλοίων του, στις πρώτες μεταξύ των πρώτων που φοιτούν στις ναυτικές σχολές.
Για παράδειγμα, η πρώτη της τάξης στη Σχολή Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και αρχηγός της τάξης της, Δόκιμος Υπαξιωματικός, Κωνσταντίνα Μπογδανάκη τιμήθηκε με τον τίτλο της «νονάς» σε πλοίο υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού, «Περσέας».
Και στο άλλο πλοίο Γενικής Υποστήριξης του πολεμικού ναυτικού, «Αίας», ανάδοχος ήταν επίσης γυναίκα, η Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, η Πλωτάρχης (Μ) Α. Ψωμαδέλλη, επιβεβαιώνοντας το έθιμο που επικρατεί.
Οι ειδικές περιπτώσεις ονοματοδοσίας
Σε ειδικές περιπτώσεις η ονοματοδοσία πολεμικών πλοίων δίνεται σε συγγενείς πεσόντων- ηρώων αξιωματικών. Για παράδειγμα την ονοματοδοσία του πολεμικού Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», ορίστηκε ως ανάδοχος ο αδελφός του ήρωα Βασίλης Βλαχάκος. Στο πολεμικό Κατευθυνομένων Βλημάτων « Υποπλοίαρχος Καραθανάσης» ανάδοχός του ήταν ο υιός του ηρωϊκά πεσόντος αξιωματικού Γιάννης Καραθανάσης.
Η τελετή της βάπτισης και η σαμπάνια
Πώς γίνεται όμως η βάφτιση ενός πολεμικού; Όπως μας εξηγεί ο ΒΗΜΑτοδότης, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού είναι αυτό που διαλέγει την σαμπάνια. Όταν λέμε «διαλέγει», εννοούμε ότι διαλέγει μια σαμπάνια με λεπτό γυαλί ώστε να σπάσει με την πρώτη προπάθεια. Το έθιμο λέει εάν η σαμπάνια σπάσει με την πρώτη, τότε το πολεμικό πλοίο θα είναι καλότυχο. Εν συνεχεία η ή ο ανάδοχος διαβάζει μια ευχή να είναι το πλοίο καλοτάξιδο, γίνεται ο αγιασμός και το καράβι είναι έτοιμο για αποστολές.