«Οι Έλληνες πολίτες, οι Έλληνες καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια. Η κυβέρνηση, που η ίδια δημιούργησε τις μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην οικονομία, είναι ανίκανη και, κυρίως, απρόθυμη να τους προστατεύσει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει την επιλογή του: είναι με τα καρτέλ, με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Εμείς όμως είμαστε αλλού, είμαστε με τους πολλούς, με τους πολίτες που τους στερούν ακόμα και αυτό το δικαίωμα των λίγων ημερών ξεκούρασης και διακοπών» τόνισε.

Ο βουλευτής Ηλείας και υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ ο κ.Κατρίνης άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των εκπροσώπων της ΕΚΠΟΙΖΩ , που επικεντρώθηκαν στην πλήρης αδυναμία δημόσιου ελέγχου στα είδη διατροφής και τα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενεργειακή φτώχεια, στις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζικών υπηρεσιών αλλά και στην πτώση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών κ.Ραυτόπουλος χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός» τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για μείωση στις τιμές σε 3000 ετικέτες βασικών ειδών ανάγκης ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία που έχει εκδοθεί από τον Απρίλιο του 2022 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφορά στη δυνατότητα ευελιξίας στους συντελεστές του ΦΠΑ, προς όφελος του τελικού καταναλωτή και με στόχο τη διαφύλαξη της αγοράς από αθέμιτες πρακτικές κερδοσκοπίας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, από την πλευρά του, τόνισε: «Μέχρι πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση έριχνε την ευθύνη για τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα τρόφιμα στην εισαγόμενη ακρίβεια και κάποιοι ίσως την πίστευαν. Σήμερα δεν την πιστεύει κανείς« υποστήριξε.

«Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι οι Έλληνες πληρώνουν τα τυποποιημένα προϊόντα έως και 10% υψηλότερα , και σε ορισμένα έως 100%, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Στην ευρωζώνη υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και δεν υπάρχουν εμπορικοί περιορισμοί ούτε και ζήτημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, έχουμε το ίδιο νόμισμα όλοι. Τότε, πώς εξηγεί η κυβέρνηση τις διαφορές στις τιμές; Πώς εξηγεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι διπλάσιος από αυτόν της ευρωζώνης; Η εξήγηση είναι απλή: στην καρτελοποιημένη οικονομία που δημιούργησε ο κ.Μητσοτάκης υπάρχουν κερδοσκόποι, μονοπώλια και ολιγοπώλια, αισχροκέρδεια, απληστία αλλά δεν υπάρχουν έλεγχοι, πραγματικός και ελεύθερος ανταγωνισμός που οδηγεί σε μείωση των τιμών. Και κυρίως δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα παρέμβει αποφασιστικά, θα βάλει κανόνες και θα στηρίξει τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Κατρίνης.