Η HELLENiQ ENERGY, ως ένας πρωτοπόρος και κορυφαίος ενεργειακός Όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετασχηματίζεται τα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς για να φέρει το αύριο της έξυπνης ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών και της οικονομίας χαμηλών εκπομπών ρύπων, πιο κοντά στο σήμερα. Για το σκοπό αυτό υλοποιεί το στρατηγικό πλάνο “Vision 2025”, ένα σύνθετο στρατηγικό σχέδιο για πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον. Εκτός από την υλοποίηση σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων, η HELLENiQ ENERGY προχωρά στη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη στις Ανανεώσιμες Πηγές και την «πράσινη» ενέργεια, αλλά και τη σταδιακή είσοδο σε νέες αγορές, με πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες.

Συνεχείς Επενδύσεις για την υλοποίηση του “Vision 2025”

Για τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις θα αυξηθούν, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται σε έργα ενεργειακής μετάβασης, και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών καυσίμων, την ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Με την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μέσω της ενδυνάμωσης της κερδοφορίας του, αλλά και μέσω της αύξησης της συνεισφοράς δραστηριοτήτων με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα με λιγότερο ευμετάβλητο προφίλ κερδοφορίας.

Τα ορατά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού

Παράλληλα, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού έχει δρομολογήσει την τελευταία τριετία ένα ήδη πετυχημένο και φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Στοχεύει στην ενσωμάτωση καινοτόμων λύσεων, αξιοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες και εισάγοντας βέλτιστες πρακτικές στις περισσότερες περιοχές επιχειρηματικής δραστηριότητας της HELLENiQ ENERGY. Κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, που αφορούν στο Ψηφιακό Διυλιστήριο, στις Ψηφιακές Λειτουργίες σε επίπεδο Ομίλου, καθώς και στην ψηφιοποίηση στη λιανική εμπορία και στο δίκτυο των πρατηρίων. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει οικονομικό όφελος άνω των 60 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεισφέρει τουλάχιστον άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Έμφαση και στο «Brain Gain»

Για τη επίτευξη των στόχων που έχει θέσει, η HELLENiQ ENERGY έχει προχωρήσει την τελευταία πενταετία σε δυναμική ανανέωση του εργατικού της δυναμικού κατά 30%. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκλήρωσε πάνω από 1.000 προσλήψεις σε τεχνικό προσωπικό και εξειδικευμένα στελέχη, ανάμεσά τους και πολλούς Έλληνες του εξωτερικού, υψηλής κατάρτισης, με μακροχρόνια θητεία σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίοι πλέον αξιοποιούνται για την κάλυψη στρατηγικών αναγκών του Ομίλου.

Διυλιστήριο του Μέλλοντος

Η HELLENiQ ENERGY πραγματοποιεί σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού στις εγκαταστάσεις της και δημιουργεί το «διυλιστήριο του μέλλοντος». Επικεντρώνεται στην περαιτέρω λειτουργική αριστοποίηση, καθώς και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτονομία και εξοικονόμηση ενέργειας, παράλληλα με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης CO2. Όσον αφορά στις διεργασίες για εναλλακτικά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αναπτύσσεται μονάδα συμπαραγωγής Υδρογονωμένου Φυτικού Ελαίου (Hydrotreated Vegetable Oil, HVO) και, ταυτόχρονα, εξετάζονται επενδύσεις σε παραγωγή Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου (Sustainable Aviation Fuel, SAF), καθώς και πράσινου υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων.

Ισχυρό Διεθνές Χαρτοφυλάκιο στις ΑΠΕ

Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ραγδαία, με την θυγατρική HELLENiQ Renewables να αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες σε νέα έργα. Διαθέτει συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων 4,3 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 381 MW. Επιπρόσθετα έργα 0,7 GW στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο, βρίσκονται υπό κατασκευή, ή σε προχωρημένα στάδια για την υλοποίησή τους. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030. Το πλάνο περιλαμβάνει επένδυση και σε υπεράκτια αιολικά, όπου η HELLENiQ ENERGY έχει συνάψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον διεθνή κολοσσό RWE Renewables, ενώ αναφορικά με την Αποθήκευση Ενέργειας, η ανάπτυξη ηγετικής θέσης στον συγκεκριμένο τομέα, όπου ήδη αναπτύσσει έργα 100 MW, αποτελεί στρατηγική επιλογή. Επισημαίνεται πως για την απρόσκοπτη ενδυνάμωση της παρουσίας της, η HELLENiQ Renewables υπέγραψε μια πρότυπη, για τα ελληνικά δεδομένα, συμφωνία-πλαίσιο με 2 Ελληνικές τράπεζες, ύψους έως €766 εκατ., για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων τόσο για υφιστάμενα, όσο και για νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα.

Άλμα εξαγωγών και θετικά λειτουργικά αποτελέσματα

Μετά το 2022 που αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τη κερδοφορία της, η ΗΕLLENiQ ENERGY παρουσίασε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα έτους και για το 2023, με βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν στα 1,24 δισ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 606 εκατ. ευρώ, λόγω των ευνοϊκών διεθνών περιθωρίων διύλισης, της υψηλής διαθεσιμότητας των μονάδων, των αυξημένων εξαγωγών και των δραστηριοτήτων του εξωτερικού, καθώς και της βελτιωμένης επίδοσης από τις ΑΠΕ. Η παραγωγή προϊόντων αυξήθηκε κατά 13% και οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στους 15,5 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να ανέρχονται στο 54% των συνολικών όγκων, μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του Ομίλου. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ξεπέρασαν τα 965 εκατ. ευρώ, η δανειακή μόχλευση κυμάνθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, ενώ οι επενδυτικές δαπάνες έφτασαν τα 291 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται σε έργα συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών στα διυλιστήρια.

Η Εταιρεία παρουσίασε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα και το Α’ Τρίμηνο του 2024, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στα €338 εκατ., ενώ κατέγραψε αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων σε όλες τις αγορές, με τις εξαγωγές να αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο τριετίας.

Διαρκής Κοινωνική Συνεισφορά

Η έμπρακτη στήριξη των πολιτών μέσα από ενέργειες και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής φιλοσοφίας της HELLENiQ ENERGY. Το 2023 πραγματοποίησε δράσεις που έφτασαν τα €20,8 εκατομμύρια, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στις ζωές περισσότερων από 750.000 ανθρώπων.